Stel jij het uitstellen uit of stel je meteen uit?

‘Ik heb wel een leuk filmpje voor je’, zegt een vriend van me als we het over uitstellen hebben. ‘Het heeft 4 weken geduurd voordat ik ‘m heb gekeken’, zegt ie er lachend achteraan.
Ik lach met hem mee. Ik ken hem een beetje en weet dat ie van the go with the flow is. Typisch iets voor hem om er zo lang mee te wachten.
Hij stuurt me de link van het filmpje op 21 januari… En ik bekijk ‘m pas op 4 maart… En ik schrijf er nu (begin mei!) pas een blog over… Ahum!

Plannen versus Opties openhouden

Vanuit mijn werk als trainer en coach weet ik dat de ene persoon meer van het plannen is – ‘wanneer spreken we af? hoe laat? waar?’ – en dat de andere persoon liever de opties openhoudt: ‘we spreken wel een keer af’. Alleen al de wetenschap van deze verschillen én het herkennen van dit soort reacties, zijn het voor mij al waard geweest om NLP te gaan volgen.

We hebben alles in ons

Ook iemand die van het plannen is kan uitstellen en ook iemand die van the go with the flow is kan plannen.
Zelf ben ik enorm van het plannen. In mijn blog ‘Mee koud water zwemmen? En mijn planning dan?‘ schreef ik hier al over.
Maar uitstellen kan ik ook!

Hoezo heb ik zo lang gewacht om dit blog te schrijven?

De saboteur in mij was actief. Oké, ik heb heel veel training gegeven afgelopen maanden, daardoor zijn andere werkzaamheden in het gedrang gekomen, maar toch… Hoe werkt dat nou dat uitstellen?

Saboteur versus regisseur

Ik schreef er al eerder over zie blog: Je saboteur en je regisseur. We kiezen de weg van de minste weerstand. Daarom leven we ook in patronen. Lekker makkelijk: hoeven we daar in ieder geval niet over na te denken en kost het nauwelijks energie. Waarom we dat zo doen? Omdat we diep van binnen nog steeds oermensen zijn. Heel lang geleden wisten we niet of we opeens zouden moeten vluchten en daar hadden we energie voor nodig als het wel moest. Bovendien hadden we geen idee of en wanneer we eten zouden vinden en hoeveel energie het zou kosten om dat te vangen of uit te graven. Hing het zo voor het plukken, dan was dat mazzel.

Diep van binnen zijn we nog steeds oermensen en sparen we energie. Maar die noodzaak van toen is al lang over datum! De saboteur die languit op de bank wil ploffen krijgt veel te veel spreekrecht. Hij is van de korte termijn: nu en niet morgen. Ik wil nú languit op de bank, ik trek nú die zak chips open (en eet ‘m leeg!). Morgen interesseert me geen ene malle moer! Dat is je saboteur.

Mijn remedie tegen uitstellen

Ook hier maak ik gebruik van een mooi stuk NLP-gereedschap: Ik maak een plaatje waarbij ik mezelf zie dat ik de klus geklaard heb. Daarbij voel ik alvast hoe goed het voelt als dat zo is. Dat voelt lekker zeg! En dan ga ik aan de slag. Werkt 9 van de 10 keer.
(Op 30 mei start overigens weer een NLP in een notendop 1-training. Er is nu nog plek. Ben je er deze keer bij? Niet uitstellen hè? ?)

Bij het nogmaals bekijken van de TED talk liep het filmpje even vast. Om op ‘deze pagina opnieuw laden’ te klikken had ik het scherm te verkleinen. Toen ik dat deed zag ik dat er een mail binnen was gekomen. Drie keer raden waar mijn aandacht naar uitging… ?

Instantbevredigingsaapje, Rationele beslissingsmaker en Paniekmonster

Tim Urban vertelt er geweldig over. Dit filmpje (zie ook hieronder) is echt een aanrader. Ik ben benieuwd wanneer je ‘m gaat kijken? Laat je het me onderin bij ‘Plaats een reactie’ even weten?

 

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt!
Wacht je er niet te lang mee? ?

 

Deel deze tips gerust!

 

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

8 antwoorden
 1. mariska zegt:

  Geweldig!! Nooit geweten dat ik ook een instantbevredigingsaapje in mij had als redelijke go with the flow type. . Het paniekmonster kom ik wel eens tegen inderdaad. De rationele beslissing maker ….. hmmmm, die nodig ik maar iets vaker uit als ik het zo hoor. Bij deze…. gelijk je blog gelezen en gereageerd . En het aapje…. zit stilletjes zijn uitstel klusjes te tellen!
  Dank weer voor je reminder en leuke filmpje
  ?

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Ja, herkenbaar hè. We hebben allemaal wel iets uitstellerigs in ons :-). Leuk dat je ‘m meteen gelezen en bekeken hebt en het niet hebt uitgesteld. 🙂

   Beantwoorden
 2. Mirella zegt:

  Wat een fijne uitleg. Hier kan ik echt iets mee. Ik heb er zin in 30 mei en ben heel benieuwd wat voor onderwerpen er nog meer aan bod komen in de NLP in een notendop 1-training. Wellicht een opstap voor het Practitioner certificaat?

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Wat goed om te lezen Mirella en ik heb ook in in 30 mei! We gaan er een geweldige training van maken en het kan inderdaad heel goed een opstap zijn voor je NLP Practitioner-certificaat. Tot snel!

   Beantwoorden
 3. Ed zegt:

  Een tijdje geleden heb ik iemand toegezegd wat vaker te reageren op berichten die ik krijg/lees! Is tot nu toe nog niet gelukt. En dit schrijvende realiseer ik me dat het nu lijkt alsof de Oorzaak buiten mezelf ligt dus…let me rephrase this: ik heb dat tot nu toe nog niet gedaan. Klinkt veel beter want zo is het!
  Tsja, ook uitstelgedrag! En waarom? Drukdrukdruk. Weer zo’n ‘Gevolg’ opmerking. Dus nu (liggend op een bedje aan de Spaanse zuidkust) even de tijd nemen te reageren om daarna eens te gaan mijmeren over hoe ik uitstel en welke verandering ik kan aanbrengen om sneller in actie te komen!

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Haha. Lekker bezig Ed! Het proces is weer heerlijk op gang :-). Enne…, ik voel me vereerd daar je daar aan de Spaanse zuidkust aan me denkt ;-).

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *