Je Saboteur en je Regisseur

astridentius.nl saboteur regiseur

We hebben allerlei ‘stemmetjes’ / ‘persoonlijkheden’ in ons hoofd. Je Saboteur en je Regisseur onder andere.

Je Saboteur

 • houdt niet van verandering
 • wil dus alles vooral zo houden zoals het nu is
 • gaat nieuwe – en dus leerzame! – ervaringen uit de weg
 • remt je af

Je Regisseur

 • wil groeien, leren, ontwikkelen
 • wil vooruitgang en oké, als daar verandering voor nodig is, spannend maar dat zij dan zo
 • gaat nieuwe dingen aan
 • neemt geen genoegen met minder dan de beste versie van jezelf

En toch is het vaak de Saboteur die het woord voert

‘Hoe gaat het?’ vraag ik aan de mensen die eerder al een training hebben gevolgd. Ik bel ze om ze te vertellen dat er wederom op verzoek van een groep eerdere cursisten een training is vervroegd (bij hen was duidelijk de Regisseur aan het woord) en hoe gaaf het is dat ook zij al eerder verder kunnen groeien.

Dan komt het antwoord op mijn vraag hoe het met ze is: ‘Best redelijk wel eigenlijk.’ of ‘Ja…, wel aardig…’ ‘Best wel goed’  is er ook zo eentje.

Maar dan neem je dus met veel te weinig genoegen! Je doet jezelf echt enorm te kort! Hoe zonde is dat? Zou je, als je de manager van een ander zou zijn en je zou het er zo van afbrengen, niet allang de laan uit gestuurd zijn?

Wat heeft de Saboteur wel wat de Regisseur niet heeft?

Je Saboteur laat het oerbrein bepalen wat wel – vooral wat niet – te doen. En ons oerbrein houdt de dingen nou eenmaal graag zoals het is. Bovendien hebben we ons op allerlei vlak ontwikkeld, maar wat hetzelfde is gebleven is onze overleving: we moeten zoveel mogelijk energie besparen want we weten niet of we morgen achter weet ik veel wat voor beest aan moeten rennen om ervoor te zorgen dat we te eten hebben.

Maar dat hoeft nu niet meer. Grote kans dat de voorraadkasten over voldoende voedsel beschikken en zo niet, dat het dan – ook nog eens dichtbij – gehaald kan worden. Volkomen onnodige energiebesparing dus. Maar wel een die het veelal voor het zeggen heeft want zo werkt ons oerbrein nog steeds.

Laat je Regisseur vaker aan het woord

Neem jezelf niet in de maling en wees je bewust van je eigen sabotages. Voel wat je echt wilt, en voel ook de excuses die je er op loslaat om het toch maar niet aan te gaan. ‘Het komt nu niet uit…’, ‘Ik heb er nu geen geld voor…’ ‘Ik heb het niet nodig…’ Ik zeg je helemaal niet dat je geen gelijk hebt. Maar wees alert want voor je het weet tuin je in je eigen valkuil. Of beter gezegd: één van je vele valkuilen. Je remt jezelf daarmee gigantisch af.

Wat ik laatst hoorde was: ‘Ik wil heel graag de vervolgtraining doen, maar alleen als mijn baas het betaalt.’ (interessant dat er ‘baas’ gezegd werd overigens, maar dit terzijde). Maar als je dat zegt laat je dus jouw groei, jouw ontwikkeling, jouw levensplezier, jouw energie, jouw blijdschap en weet ik het wat al niet meer van je werkgever afhangen! Dat is toch van de zotte?

Wees de Regisseur, stap achter je eigen stuur en bepaal zélf welke richting je uitgaat. En staat het je niet aan? Dan is het goede nieuws dat je bij kunt sturen (jij zit immers achter het stuur) en niet met angst en beven hoeft af te wachten waar je nu toch weer belandt.

Gratis tips

Wil je ook je ook zelf achter je eigen stuur zitten? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

 

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

 


Liever een afspraak maken?

 

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt! 🙂

Deel deze tips gerust!

Wil je een e-mail ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst?

8 antwoorden
 1. Sonja zegt:

  Helder verhaal Astrid. DURF stappen te nemen, Oorzaak en Gevolg. Ik blijf reizen en sta ook op het perronnetje.
  Blijft super inspirerend jouw blogs.
  Hugggg Sonja Mensink

  Beantwoorden
 2. Mariska zegt:

  Ben zo blij en dankbaar dat ik dankzij jouw trainingen de saboteur heb leren (h)erkennen en opnieuw kennis heb gemaakt met de regisseur!! Wat is geeft het een goed gevoel om mijn saboteur liefdevol te bedanken en haar dan los te kunnen laten. En wat is het een feest om mijn regisseur op het paard te zetten, op de bus, op de step….. wat dan ook. Zelf de regie in handen te hebben en aan de kant van de oorzaak te staan.
  Wat geniet ik van mijn nieuwe leven. En er komt nog veel meer. Hoe gaaf is dat?

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Dat is waardevol Mariska. Zo goed om te lezen dat je niet alleen training gevolgd hebt maar er ook wat mee doet. Want alleen het een of ook het ander maakt een heel verschil.

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *