Het hoeft niet meer perfect; het is elke keer de beste versie

Een kijkje in de keuken: Ik verspreek me, zeg eh…, haper, weet even niet meer waar ik het over heb, denk na, ga weer verder. Enz.
Wat ik aan het doen ben? Filmpjes aan het opnemen voor op mijn site, voor op You Tube, voor de cursisten enz.

Voorheen was het niet goed genoeg en moest het over

Ik sta voor de camera (mijn telefoon ?) en vertel over Groepstraining, NLP 1 op 1-training, Individuele coaching, Bedrijfstraining enzovoorts. Dit komt op mijn site en op You Tube. De meeste filmpjes staan er in één keer op. Niet allemaal, ik zeg ook wel eens iets onhandigs (of mijn standaard valt op tijdens het opnemen ?), maar goed is goed genoeg. Anders blijf ik aan de gang.

Voor de cursisten neem ik filmpjes op waarbij ik de training samenvat. NLP in een notendop 1 duurt een minuut of 20. De insteek was om in één keer een samenvatting te geven van 15 dagen NLP maar toen ik de teller op 15 minuten zag staan en ik nog maar bij dag 4 was, besloot ik toch maar per training een filmpje te maken. Al doende leert men! NLP in een notendop 2 duurt zo’n 25 minuten dus 15 dagen NLP samengevat in één filmpje was ook een hele hap geweest in één keer denk ik. Om te kijken dan bedoel ik.

Progressie voor perfectie

Eén van mijn coaches, Veronique Prins, zegt altijd: progressie voor perfectie. En ik ben het helemaal met haar eens. Tuurlijk, wanneer ik de filmpjes terugkijk, denk ik: ik ben dit vergeten te zeggen, ik zeg dat te snel, ik had dit en dat beter even op de flipover kunnen zetten, noem maar op. Verbeteringen genoeg! En, ik weet inmiddels ook, als ik het opnieuw opneem, is de spontaniteit eraf. Dan wordt het min of meer een herhaling van het eerdere filmpje, maar dan minder leuk. Eigenlijk eerder gemaakt, niet echt. En denk je dat ik dan wel alles heb gezegd en heb gedaan zoals ik van tevoren vond dat het moest? Wel nee, ook dan ben ik weer (andere) dingen vergeten is er wel weer ergens iets anders op aan te merken.

Het is dus altijd de beste versie!

De filmpjes zoals ik ze nu heb gemaakt zijn de beste voor dit moment. Past het op een gegeven moment niet meer bij me? Is het niet meer actueel? Wil ik er nog wat bij? Dan maak ik dan toch weer nieuwe?
Hoe denk jij hierover? Laat je het onderin dit blog even weten?

Voorheen had ik hier buikpijn van gehad

Mijn ‘oude ik’ had gemopperd, had gevonden dat het over moest (en wéér, en wéér, en wéér), was daar flink chagrijnig van geworden en had zich afgevraagd wat jan en alleman er van zou vinden, om maar niet te denken aan mijn collegatrainers (stel je voor dat ik iets zeg wat niet klopt), want zij zien het mogelijk ook. Dit had er waarschijnlijk ook nog eens voor gezorgd dat ik, na er zo ontzettend veel tijd in gestoken te hebben, besloten zou hebben om er maar helemaal mee te stoppen. En dan had ik daar weer een rot gevoel aan over gehouden.

Mislukking bestaat niet, alleen feedback

Het maakt me niet uit hoe anderen naar de kijken. Ik hoop natuurlijk wel dat het waardevol is en iets toevoegt, daarom doe ik het, maar of een ander vindt dat het anders moet of iets dergelijks maakt me niet meer uit. Want NLP is zo ontzettend waardevol dat ik er zelf ook dagelijks profijt van heb. Mislukking bestaat niet, alleen feedback: je kan het niet fout doen. Pakt het anders uit? Weer wat geleerd!
Ik heb ook geleerd, zoals ik hierboven al omschreef, om me niet meer bezig te houden met wat een ander er van vindt. Hé, het is míjn bedrijf, míjn blog, míjn verhaal en dus zijn het míjn filmpjes. En vooral: Dit ben ik en zo ben ik! Op dit moment dan. Ook ik groei en leer natuurlijk. ?

Het is te leren!

Wil je je ook minder aantrekken van wat een ander zegt en ben je er klaar mee dat het steeds maar perfect moet? Op 30 mei start de 4-daagse training NLP in een notendop 1; er zijn momenteel nog een paar stoelen vrij. Meer informatie over de NLP in een notendop 1-training.

Heb je ergens anders dan bij Astrid Entius Training & Coaching NLP gehad maar wil je t.z.t. ook de filmpjes met de samenvattingen ontvangen? Dat kan hoor! Klik op de button hieronder.

Als je bij mij training(en) hebt gevolgd, krijg je ze t.z.t. automatisch. Hoef je niks voor te doen.

 

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt.

6 antwoorden
 1. Pauline zegt:

  Doordat jij dit zei tijdens de training ben ik mij bewuster geworden over hoeveel ik mij er van aantrok wat een ander vond. Ik trek mij veel minder aan wat anderen van mij denken en het geeft veel rust. Dank je wel en groetjes van Pauline

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Haha, als je het niet kent, zeg ik: houden zo :-). Gaaf je binnenkort mee te maken in de training Mirella. Het zal je geheid veel opleveren. Tot snel!

   Beantwoorden
 2. Ed zegt:

  Perfectie? Ikzelf ken het niet! En toch hoor ik soms een stemmetje wat zegt dat iets niet goed genoeg is! Dat het beter kan. Toch iets in mij, want waar komt het anders vandaan? En dan realiseer ik me weer dat ik het als kind allemaal zo goed heb willen doen, voor waardering, uit zorgen voor…. En nu hoeft dat niet meer. Ik mag het op mijn eigen manier doen en hoef niks meer. Pfff, dat geeft weer lucht en ruimte.

  Beantwoorden
 3. Astrid Entius zegt:

  Ja, dat stemmetje…, wat is dat toch wat af en toe hè? Gaaf dat je beseft dat het nu allemaal niet meer zo goed hoeft. Het is goed zoals het is inderdaad. 🙂

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *