Die burn-out, depressie of wat dan ook is helemaal niet van jou!

 

Hoe vaak hoor ik het niet? Míjn burn-out, míjn depressie, míjn vermoeidheid enz. Hoezo ‘míjn’?

Je maakt het je eigen

Wanneer je het omschrijft als míjn burn-out, míjn depressie, míjn vermoeidheid of wat dan ook, dan eigen je het jezelf toe. Dan hoort het ook bij jou. En dan nestelt die klacht zich ook bij jou. Hij is immers van jou toch? Het is alsof je Aladdin vraagt om je niet lekker te voelen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn?

Voel het verschil

Hoe anders is het wanneer je spreekt over ‘de’ in plaats van ‘mijn’? Check het maar. Als je een lichamelijke of een psychische klacht hebt – heel vervelend, begrijp me goed – en je hebt het over ‘de’ staat het verder van je af. ‘De vermoeidheid die ik ervaar…’ is al heel anders als ‘mijn vermoeidheid’. Voel je het? Zullen we er nog een tandje bij doen? Nog beter is het wanneer je spreekt van ‘tikkeltje weinig energie’. Echt waar? Ja, echt waar.

Invloed van woorden is groots

Alles valt of staat met wat je denkt en zegt. Met de woorden die je (onbewust) kiest. Met je taalgebruik dus. Wanneer je spreekt over vermoeidheid, kan je lijf niet anders dan contact maken met het gevoel van vermoeidheid. Ik heb het er al eerder over gehad, ik weet het, maar je stelt je lijf in op wat je zegt en denkt. Zo werkt het! Dus hoe gaaf is het om het niet over “‘je enórme (want ja, vaak dikken we het ook nog even lekker aan) vermoeidheid” te hebben maar over ‘een tikkeltje weinig energie’? Weet je wat er dan gebeurt? Je lijf maakt contact met ‘energie’. Hoe gaaf is dat?! Zou zomaar kunnen dat je je sneller fitter voelt dan je denkt.

Hoe bewust ben jij van wat je zegt en denkt? Laat je het hieronder bij Reacties even weten?

Gratis tips

Wil je ook bewustworden van wat je zegt zodat je een steeds betere invloed hebt op hoe je je voelt? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype/facetime.

Liever een afspraak maken?

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt!

12 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Wauw Astrid, inderdaad zo is het ook. Soms vergeet ik dit Aladdin effect wat soms enorm is. Ik denk dat ik Alladin maar op het toilet aan de muur ga plakken, dan herinner ik mezelf elke dag aan dit mooie blog van je. En nog een leuk plaatje ook. Hoe kom je er telkens toch op. Succes met je mooie bedrijf en alle komende trainingen.

  Beantwoorden
 2. Karen zegt:

  He Astrid, het is waar wat je zegt. Ik ben niet zo snel moe of depressief maar neem vaak wel weinig rust. Als ik mezelf toesta om tot rust te komen en een pauze te nemen dan voelt het goed. Even niets doen of iets gaan doen wat me (meer) energie geeft.
  Zodra ik rust neem omdat ik bedenk of zeg dat ik zo moe ben dan voel ik me steeds meer vermoeid en kom ik tot niks. Voor mij werkt dat ook zo met verdrietig zijn of alleen zijn. Wat je aandacht geeft groeit en zeker als je het gaat benoemen en toe-eigent. Leuk hoor die blogs, zet me toch weer even aan het denken. Dank.

  Beantwoorden
 3. Pauline zegt:

  Hoi Astrid, op dit moment word ik behandeld door een internist voor vermoeiend en gewichtstoename. Ik merk dat ik het steeds heb over ik ben moe en ik blijf maar aankomen….ik ga proberen om her anders te verwoorden en hoop dat het dan anders gaat voelen. Ben nog wat sceptisch, maar ga het wel uitproberen. Dank voor het bericht.

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Hoi Pauline, wat mooi dat de bewustheid om het anders te verwoorden er is. Sceptisch zijn mag, en wees je er bewust van dat je ook daarmee jezelf alweer programmeert. Bovendien bouw je een voorbehoud in en rem je hiermee je lijf af. Wanneer je vertrouwt op een positieve verandering, elke keer opnieuw, voel je je veel beter en is de kans op herstel groter.
   Ik wens je veel succes!

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *