Soms is een lach geen lach

lachen astrid entius training en coaching

Lachen is leuk en een lach werkt aanstekelijk. Dat kan een bulderlach zijn maar ook een glimlach nodigt uit om de mondhoeken omhoog te laten krullen, al is het soms maar een klein stukje.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat als je alleen al dénkt aan een glimlach, er in je lijf het één en ander gebeurt waardoor je je daadwerkelijk lekkerder gaat voelen. Uit ervaring weet ik dat dat werkt. Heerlijk toch?

Maar soms is een lach geen lach

Sta je wel eens te wachten bij het toilet? Ik weet niet of je het herkent maar steeds vaker, als de paden elkaar in zo’n geval kruisen, krijg ik een ‘lach’. Dat wil zeggen, de lippen worden op elkaar geperst en de mondhoeken gaan opzij. Maar de ogen doen niet mee: het is geen lach. Of bij de kassa: de persoon voor je legt het jij-bent-de-volgende-balkje achter zijn boodschappen, kijkt even naar je en hup, daar zijn de samengeperste lippen.

Je herkent ook vast dat iemand iets zegt en dan zelf buldert van het lachen. Ook als hetgeen vertelt wordt niet grappig is of niet grappig bedoeld is. Maar het bijzondere is dat je wel geneigd bent om mee te lachen. Omdat het aanstekelijk werkt. En dus wordt die ander beloond in dit gedrag. Grote kans dat ie dit dan ook blijft doen.

Wat lach je weg?

Zelf heb ik enorm veel weggelachen. ‘Astrid? Die is altijd blij!’ hoorde ik dan. En dus bleef ik maar lachen. Want ik vond het rete spannend om te luisteren naar mijn gevoel. Én wat zouden anderen wel niet van me denken als ik minder lachte? Dan zou het niet goed met me gaan toch?

We kiezen er niet voor om ons ongemakkelijk te voelen, we willen zo snel mogelijk weg van dat ongemakkelijke gevoel. En wat helpt daarbij: lachen! Een groter contrast is er bijna niet. En dus lachen en hup: weg dat ongemakkelijke gevoel. Ook al is het maar voor even. Maar dat ongemakkelijke gevoel komt uit je onbewuste en wil jou juist iets vertellen. Aan die boodschap ga je voorbij als je het weglacht. Als je bij dat gevoel kunt blijven, en dat zal mogelijk even wennen zijn, voel je hoe het echt met je is en hoe je je echt over iets voelt.

Je laat van buiten iets anders zien dan hoe je je van binnen voelt

Wanneer je lacht terwijl er eigenlijk geen lach is, laat je de ander – en jezelf – iets zien wat er niet is. En dat niet alleen; je laat niet zien wat er wel is. Je gaat voorbij aan hoe je je werkelijk voelt. Dat geldt voor jou, maar dat geldt voor die ander ook! Want die ziet jouw masker en die ziet niet hoe je je werkelijk voelt. En dus reageren ze op wat jij laat zien: je-lach-die-geen-lach-is. NLP’ers zullen minder makkelijk om te tuin te leiden zijn omdat ze steeds scherper waarnemen en minder invullen. Ze zullen voelen dat er mogelijk iets niet klopt. Maar dan nog; een lach leidt snel om te tuin. Voor je het weet ga je er in mee.

Niet meer lachen dus?

Jawel! Lekker lachen en echt lachen is heerlijk! Tijdens de trainingen lachen we ook heel wat af; dat leert ook nog eens een stuk makkelijker. Het relativeert, geeft lucht en je wordt er blij van. Is het niet geweldig?

Wat kan ik er dan mee?

Jouw lach is geen echte lach
Voel bij jezelf wat maakt dat je lacht. Hoe voel je je echt? Hoezo kies je er voor dat niet te voelen en dat niet te laten zien? Wat kost je dat? Wat levert het je op?

De lach van de ander is geen echte lach
Doe niet mee met de lach; hou je blik hetzelfde zoals ie al was. Het klinkt misschien vreemd maar de kans dat je die ander er mee helpt is groot. Omdat ie zich bewust bewust wordt van zijn eigen gevoel.
Tuurlijk maakt het uit wie het is. Bij de een zal je dit eerder doen dan bij de ander.

Is het erg als ik toch af en toe lach als de lach er niet is?

Helemaal niet. Soms wil je gewoon even niet laten weten hoe je je werkelijk voelt. Los daarvan hangt het er ook vanaf met wie je te maken hebt. Als je je maar bewust bent van wat je doet en als je iets weglacht, vraag je dan af – meteen of op een later moment – wat dat dan is. Bewustwording gaat vooraf aan groei. De informatie die het oplevert als je ontdekt wat je weglacht is onbetaalbaar waardevol.

Verspreid deze tips naar hartenlust en ja leuk als je hieronder je reactie achterlaat! 🙂

Wil je een e-mail ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst?

6 antwoorden
  1. Patrick Ottens zegt:

    Astrid,

    Het zeker waar als je dat doet.
    Daar zeg ik ook altijd “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!” En dat zeg ik echt al een aantal jaren.

    Mvg
    Patrick

    Beantwoorden
  2. Mariska zegt:

    Jaaaa, nu kan ik echt niet meer zonder smile in de rij gaan staan bij de kassa. Had je blog vanmiddag gelezen en ben nog bewuster om mij heen gaan kijken. Ritje in de trein, langste rij in de supermarkt….
    Wat heb je weer een eye opener geschreven. Sorry, maar moest er ook wel van glimlachen 🙂
    Meteen kwam een gesprek van tijdens de training naar boven. Zo herkenbaar dit, dank voor je opmerking destijds en je blog nu… deze boodschap komt binnen.
    Maris

    Beantwoorden
    • Astrid Entius zegt:

      Wat een ben je toch een kanjer Maris! Zo gaaf dat je er meteen wat mee doet én dat je er om kan glimlachen. That’s the spirit! En als dat dan weer leidt tot een gesprek dat naar boven komt, wauw, hoe leerzaam is dat? Lekker bezig!

      Beantwoorden
    • Astrid zegt:

      Dat is een hele mooi vraag Emma. Hoe meer je werkt aan persoonlijke groei en ontwikkeling, hoe meer je merkt of een lach echt is of niet. Dan word je je steeds meer bewust van wat je doet en wat je voelt en hoe je dat, als je dat wilt, kan veranderen.

      Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *