Over wie heb je het nou eigenlijk?

Hoor je dit wel eens? ‘Dan ben je toch bang om te falen…’ ‘Je weet dat je moet veranderen maar je stelt het uit.’ ‘Je vraagt je toch af of je het goed doet.’ Hebben ze het dan over jou of over zichzelf?

Wie bedoel je met ‘je’?

Wat ik vaak meemaak in mijn trainingen en ook in de coachingsgesprekken is dat mensen over ‘je’ praten. Het lijkt dan over ‘de ander in het algemeen’ te gaan maar ze bedoelen zichzelf. ‘Je’ dit, ‘je’ dat, ‘je’ zus, ‘je’ zo. Het wordt heel anders wanneer iemand in ‘ik’ spreekt in plaats van ‘je’.
Wanneer we de eerder genoemde uitspraken wijzigen van ‘je’ naar ‘ik’ wordt het: ‘Dan ben ik toch bang om te falen…’ ‘Ik weet dat ik moet veranderen maar ik stel het uit.’ ‘Ik vraag me toch af of ik het goed doe.’
En dat klinkt (en voelt) heel anders.

Word eigenaar van je eigen uitspraken en gevoelens

Wanneer je in ‘je’ spreekt lijkt het buiten jezelf te staan. Maar het gaat over jóu toch? Hoe zou het dan zijn wanneer je ‘ik’ zegt? Wanneer je in de ik-vorm spreekt neem je verantwoordelijkheid voor dat wat je zegt en voelt.

Verwarrend

Bovendien is in de je-vorm spreken wanneer je de ik-vorm bedoelt verwarrend.

Ten eerste omdat degene tegen wie je het zegt denkt dat je hem of haar bedoelt. Er is onbegrip voordat je het weet.

Ten tweede omdat het lijkt dat je in algemeenheden praat. Met andere woorden: alsof je spreekt namens de rest van de wereld.

Maar waarom doen we het dan?

Het lijkt veilig omdat het niet over jou lijkt te gaan maar over de hele wereld. Alsof je niet de enige bent. Je neemt er afstand van. Maar pas als je eigenaar bent van je eigen gevoel kan je er iets aan doen. Als je dat wilt natuurlijk. Wanneer je spreekt in ‘ik’ neem je jezelf en je eigen gevoel serieus en besef je steeds meer wie je bent, wat je voelt en dat je er mag zijn. En dat is wat je verdient toch?

Gratis tips

Ben je benieuwd of ik je ergens mee kan helpen? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

Waardevol als je – hieronder bij Laat een reactie achter – laat weten wat je er van vindt! ?


Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

8 antwoorden
 1. mariska zegt:

  ‘Eigenaar zijn van mijn eigen gevoel’ …. tjee, daar zeg je mij iets zeg. Dank voor je reminder en stof tot nadenken. Want hoewel ik zoveel mogelijk de ‘je-stand’ omzet in ‘ik’ is er nog iets te doen. Met jouw blog ben ik weer even terug naar mijzelf in een voor mij nu onstuimige periode. En dan zijn jouw blogs voor mij een anker!

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Hoi Mariska, tja, je bent eigenaar van je eigen gevoel inderdaad. Het goeie nieuws is dus dat jij de sleutel bent en hebt om daar iets aan te doen als je dat wilt.
   Vervelend dat je in een onstuimige periode zit, als zal je er ongetwijfeld ook weer iets goeds aan over houden. Tot snel Mariska!

   Beantwoorden
 2. Maria zegt:

  Ik hoop dat veel mensen dit blog lezen Astrid. Het valt mij steeds vaker op dat ik verward raak doordat mensen in de je-vorm praten terwijl ze zichzelf bedoelen. Het zou een vak mogen worden op school wat mij betreft. Of zegt deze wens meer over mij dan over de ander?

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Ja, het wordt nu nog veel gebruikt inderdaad. En wie weet draagt dit blog bij tot bewustwording en vermindering van het woord ‘je’ waar ‘ik’ bedoeld wordt.

   Beantwoorden
 3. Ed zegt:

  Al lezende werd ik me weer bewust dat ik dit ook vaak doe. En al jaren geleden (tijdens de trainerstraining) werd ik er regelmatig op gewezen dat ik dit deed. Blijkbaar zit het er zo in gebakken dat ik het blijf gebruiken. Gelukkig is ook ooit Oorzaak en Gevolg voorbij gekomen, een behoorlijke eye-opener, wat ik steeds meer ben gaan integreren. Hierdoor, ook als ik ‘je’ gebruik, voel ik me wel steeds verantwoordelijk voor wat ik doe en zeg. En ja, zo hoeft het voor de ander nog steeds niet te zijn, dus…..weer eens aan de slag met je en ik!!

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Hi Andrea, sterker nog: je bent er al mee aan de gang! 🙂 Ik heb het je namelijk meerdere keren horen wijzigen dus je bent lekker bezig! Tot snel en je zult ook leren dat mislukking/ ‘verkeerd gaan’ niet bestaat, alleen feedback. 🙂

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *