Een bijna nieuwe auto!?!? Toe maar!!!

Voordat ik je vertel over mijn struggel met het kopen van een auto (nou, nou, zo’n vrij nieuwe auto, is dat nou nodig?!?), eerst dit:

Op woensdag 16 januari gaat de 4-daagse NLP in een notendop 1-training van start. Hierin leer ik je graag hoe je met respect voor een ander én je zelf beter voor jezelf kan zorgen en je met minder moeite meer kan bereiken.
Wil je ook meer grip op je eigen denken en doen? Er is nu nog een paar plaatsen vrij. Meer info over deze waardevolle training: https://www.astridentius.nl/trainingen/nlp-in-een-notendop-1/.

 

En dan vertel ik je nu graag over mijn struggels met de aanschaf van een andere auto.

Ik reed al een tijdje in een wat oudere auto (met een vrij nieuw nummerbord dat dan weer wel) met dito ongemakken: de lak bladderde behoorlijk, de airco deed het niet meer en de achterruitverwarming deed het nog maar voor de helft. Dat had ik natuurlijk allemaal kunnen laten repareren. Maar nee, die auto is dat niet meer waard dus ik tuf nog wel even door…

‘Wordt het niet tijd voor een ander?’

Dit was de vraag die mijn vader nu en dan stelde. Want die auto met bladderende lak is toch niet echt representatief als ik daar mee bij de bedrijven kom. Mwah…, dat maakt mij niet uit. Het gaat toch om wie ik ben en om wat ik doe? Niet om in wat voor auto ik rijd en hoe ie er uit ziet?

‘Met jouw plannen kan de aanschaf van een auto nog wel eens een goed idee zijn.’

Dit is wat mijn vriend tegen me zegt. Gezien mijn plannen voor een vrijstaand huis in landelijk gebied met een trainingsruimte op hetzelfde erf. ‘Ik rij ‘m af hoor’, reageer ik. Want dat is wat ik steeds in mijn hoofd heb gehad. Anders had ik net zo goed die airco en achterruit kunnen laten repareren.

Mijn vriend komt er nog eens op terug

‘Als je met de bouw en verbouw bezig bent, heb je dan wel zin om om een andere auto uit te gaan? Is het niet lekker als je die nu al hebt zodat je je t.z.t.’ – binnenkort bedoelt ie natuurlijk ☺ – ‘volledig op je trainingsruimte in wording kan richten? En niet ook nog eens om een auto uit hoeft?’
Hmmm…, ik heb even tijd nodig om aan het idee te wennen maar het snijdt wel hout wat ie zegt.

Maar wat voor auto dan?

Mijn huidige karretje is een Aygo. Prima auto. Klein en praktisch. Meer heb ik niet nodig. Dus doe mij maar weer zoiets.
We gaan om auto’s uit. Kijken naar Peugeot 108’s en Citroen C1’s. De Aygo laat ik links liggen. Beviel ie niet goed dan? Jawel, heel goed. Ik vind alleen dat nieuwe type niet mooi. Ik vind ‘m ‘boos’. Dus dat wordt ‘m niet.

Peugeot 108 uit 2015

We maken een proefrit. Prima karretje. Net als mijn Aygo maar dan nieuwer: 2015. Jeee, wel jong en erg nieuw. Is dat niet een beetje overdreven? Het kriebelt een beetje onwennig in mijn lijf. Vind zo’n jonge en nog nieuwe auto een beetje teveel van het goede. Maar het wordt ‘m sowieso niet want hij is grijs. En dat vind ik niet mooi.

Google laat jongere auto’s zien…

Niet alleen jongere auto’s, maar ook met minder kilometers en hipper. We gaan kijken. Het zijn auto’s uit 2017 (ik durf het bijna niet te zeggen). Zien er goed uit. Maar is zo’n auto ook wat voor mij?

Omdat shoppen – en auto’s kijken valt daar voor mij ook onder – niet mijn hobby is wil ik er niet maanden over doen maar wil ik er redelijk snel vanaf zijn. Dus we gaan een tweede keer op pad met de bedoeling dat het de laatste keer is. Hebben vier verschillende adressen met C1’s uit 2017 (ja, ik weet het: schandalig!) en jawel, er zit er eentje tussen ‘naar ’t zin’. Iets meer dan 21000 kilometer. Er stond een vergelijkbare, zowel qua kilometers als qua prijs als qua kleur bij een andere dealer, één teken verschil met het nummerbord. Sterk hè? Maar ik wilde deze. Vind het nummerbord leuker ?. Ja, het is maar net wat je belangrijk vindt ?.

Na het sluiten van de deal voel ik me blij en ongemakkelijk tegelijk

Topkarretje, daar niet van maar wat moet ik nou met zo’n jonge auto? Is dat niet een beetje onzin? Zo’n oudere auto is toch ook prima? Moet dit nou zo nodig? Had ik echt niet nog een jaartje of twee door kunnen tuffen met mijn Aygo’tje? Ik merk dat ik schroom voel als iemand vraagt hoe oud mijn nieuwe auto is. En als ik een foto maak van de auto ben ik geneigd om het nummerbord er niet op te zetten. Want een kenner weet dat ie jong is.

Waar komt dit ongemakkelijke gevoel vandaan?

Ik kauw eventjes op deze vraag. En word ik bewust van deze gedachte: ‘Eén hagelbui en je hele oogst is weg.’ Ik kom van een fruitteeltbedrijf. En heb meerdere keren meegemaakt hoe een klein hagelbuitje van een half minuutje of nog veel korter het hele werk van een jaar en daarmee de hele opbrengst de grond in kan boren. Ik voel de kramp in mijn buik als ik dit opschrijf. Ik herinner mee een hagelbui midden in de nacht. Het licht op de overloop gaat aan, mijn vader loopt naar beneden en loopt in zijn onderbroek de tuin in. Gewapend met een zaklamp. Om de schade te bekijken. Om vervolgens te melden dat er behoorlijke schade is. Ik kan de pijn nóg voelen.

Oude pijn

Zo, dit is oude pijn zeg. En niet eens van mezelf. Maar wel een boodschap die ik mee heb gekregen van thuis. Een hele waardevolle boodschap. Want dat heeft me spaarzaam gemaakt. En dat heeft er voor gezorgd dat ik, omdat met weinig geld toe kon en kan, in staat was in een tijd met weinig geld toch geld vrij te maken en zuinig te leven zodat ik kon investeren in mezelf. Om NLP-trainingen te volgen. Om te groeien en te ontwikkelen. Een behoorlijke investering voor mij. Maar elke cent waard. Meer dan dat zelfs.

Rond komen

Diezelfde spaarzaamheid heeft er voor gezorgd dat toen mijn vorige partner en ik uit elkaar gingen, ik, al was het maar net aan, in staat was om in dit huis te blijven wonen en rond te komen. Ook al sliep ik in de eerste maanden op een matras op de grond en was dat op mijn kleren na, het enige wat zich op de bovenverdieping bevond. Er zijn ergere dingen. En ik ben er een grote meid van geworden.
Dat was toen en dit is nu. En nu kan ik deze auto kopen en er van genieten. Geen hagelbui die mij tegenhoudt.

Gratis tips

Wil je je ook bewust worden van je eigen gedachten en checken of ze nog actueel zijn of uit het jaar kruik? Zodat je stopt je te laten beletten door gedachten die al lang over datum zijn?
Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

PS

Ik betrapte me er op dat ik heel even heb gedacht dat dit blog beter over een paar weken kan verschijnen. Want dan is het 2019. En dan lijkt mijn auto 2 jaar oud. Wahahaha. Wat kan ik toch lekker mutsen.
Enne…, de PS is niet zomaar een PS, het zijn de eerste tekens van mijn nummerbord. Van 2017 dus. En niet zomaar van januari of mei, welnee. Van september! Zoals mijn vader al zei; hij moet bijna nog geboren worden. ?

Waardevol als je – hieronder bij ‘reactie’ – laat weten wat je er van vindt. Muts ik in de tussentijd nog een tijdje verder.  ?

6 antwoorden
 1. Esther Neeft zegt:

  Lieve Astrid, wat een mooie bewustwording! Fijn dat je vriend je heeft weten over te halen, want om midden in de winter ergens met pech te komen staan is echt geen pretje (weet ik uit ervaring) heel veel veilige kilometers! En begrijp ik nu goed uit je blog dat je een locatie gevonden hebt? X Esther

  Beantwoorden
  • geert sweere zegt:

   Astrid gefeliciteerd met je nieuwe auto !
   Toevallig want mijn vriendin heeft ook net een tweede hands C1 citroen gekocht. ook maar een paar jaar oud. Hiervoor oude nissan aan de kant gedaan, was op, koste teveel om op te knappen om VEILIG TE RIJDEN. Week daarvoor ook naar andere, oudere auto,s gekeken.(het hoeft toch niet zo allemaal zo nieuw,chic,anders, ect) Totdat ze deze C1 zag staan, helemaal blij en enthousiast en gelijk hiervan energie krijgen. Wat is dat waard! Veel plezier er mee en geniet ervan!

   Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Mijn vriend is een topper lieve Esther. Echt een kanjer!
   Een nieuwe trainingslocatie heb ik helaas nog niet gevonden. Mogelijk heb je wat weggelaten en vervormd?

   Beantwoorden
 2. Heleen zegt:

  Heerlijk dat je zo schrijft over het naar binnen schouwen, wat er allemaal met je gebeurt. Heel veel plezier met je mooie nieuwe, hagelnieuwe auto. Waar zal dat woord vandaan komen eigenlijk? Ik hoop dat je hiermee ook veel veilige zakelijke trainingen op locatie mag geven.

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *