Edwin Evers kiest ook voor zichzelf

Edwin Evers heeft zijn keuze gemaakt

Mocht je hem niet kennen: hij heeft eind december 2018 na 21 jaar Evers staat op afscheid genomen als radio dj. Hij vindt het nog steeds ‘het mooiste wat er is’ zo zei hij. Maar de prijs werd hem te hoog. Het vroege opstaan, de dingen die hij moest laten om 5 ochtenden in de week weer te kunnen knallen, heb kostte hem te veel. Het is tijd voor wat anders. En dus heeft hij zijn moeilijke keuze gemaakt.

Zou hij zich schuldig voelen?

Ik heb hem zelf niet gesproken (hij was nogal druk de laatste tijd ?) maar ik kan me voorstellen dat het geen makkelijke keuze was. Zijn besluit om te stoppen heeft ook gevolgen voor Niels en Rick, zijn sidekicks. Maar ook voor Peter Heerschop die elk vrijdag aanschoof met Lieve Marianne (wat was dat gevoelig en hilarisch tegelijk), voor de zender, de luisteraars en natuurlijk voor nog veel meer mensen.

Teleurgestelde luisteraars

Velen stonden met Edwin op, al zijn er natuurlijk ook mensen die geen radio luisteren of voor een andere zender kiezen. Er zullen veel luisteraars teleurgesteld zijn door zijn besluit. Zij zullen op zoek gaan naar een andere zender of een andere manier om in dezelfde stemming te komen die dat programma hen bracht.

Maar de gevolgen voor anderen hebben Edwin niet weerhouden

Want hij heeft voor zichzelf gekozen. Petje af Edwin!
Edwin is namelijk niet verantwoordelijk voor een goede start van de dag van Nederland. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.
Het is ook niet de plicht van Edwin om te zorgen voor brood op de plank bij Niels, Rick, Peter Heerschop en vele anderen. Ieder heeft immers zelf voor zijn eigen brood op de plank of smoothie in de beker te zorgen.
Hij is ook niet verantwoordelijk voor het wel en wee van Radio 538. Het is aan de zender zelf om weer creatief te zijn en de juiste mensen aan te trekken om de luistercijfers te behouden en eventueel op te krikken.

Durf jij ook voor jezelf te kiezen?

De Kerstdagen staan voor de deur. Hoe vul jij die in? Ga je leuke dingen doen of ga je allemaal dingen doen waar je he-le-maal geen zin in hebt? Als je leuke dingen gaat doen: good for you!

Maar als je ‘ja’ hebt gezegd tegen mensen en uitnodigingen waar je liever ‘nee dank je wel’ tegen had willen zeggen kan dat je heel veel energie kosten en start je 2019 met (nog meer) vermoeidheid. En voor je het weet gaat het jaren zo door. Want we leven in patronen. En patronen die je bakken met energie kosten ben je liever kwijt dan rijk toch?

Wat ga je anders doen?

Als je zo terugkijkt op het afgelopen jaar:

Waar ben je tevreden over? (privé, werk, gezondheid, enz.)
Wat kan er beter?
Wat ga je anders doen?
Wat wil je werkelijk diep van binnen?
Hoe ga je dat doen?
En zeker niet onbelangrijk: hoe ga je er voor zorgen dat het niet alleen een voornemen blijft maar dat je écht stappen zet die tot een blijere en energiekere jij leiden?

Het je alleen voornemen werkt niet

Veel mensen nemen zich van alles voor (voor 1 januari, op 1 januari maar ook in de zomer) maar komen niet tot actie. Omdat er een saboteur aanwezig is die heel sterk is en die 1001 argumenten heeft om maar gewoon door te gaan zoals het nu gaat. Omdat je saboteur alleen maar aan nú denkt. Nu niets doen kost nú immers geen energie. Dat het op de langere termijn alleen maar meer energie kost en dat het ten koste gaat van je eigenwaarde en je plezier, daar is je saboteur niet mee bezig.

Wat werkt dan wel?

De sleutel om te leren grenzen stellen, beter voor jezelf zorgen, duidelijker uitspreken wat je voelt, betere gesprekken voeren en alles wat je nog meer zou willen zit in je onbewuste.
Mijn werk bestaat onder andere uit het samen met jou vinden van die sleutel en ontdekken welke kant je ‘m op moet draaien. In mijn trainingen leer ik je namelijk Hóe je dingen anders kan doen. Als jij dat wilt natuurlijk want ik ga je niet vertellen wat je wel en niet moet doen. Dan kan je prima zelf. Ik help je er graag bij.

Gestopt met kerstkaarten schrijven

Jaren geleden merkte ik dat er ik er als een berg tegenop zag: elke keer die kaarten schijven. Want je kan het toch niet maken om niks van je te laten horen? Anderen sturen toch ook een kaart? Wat zullen ze wel niet denken als ze van iedereen een kaart krijgen behalve van mij?
Tot ik me bedacht dat het alleen maar bergen energie kostte en me niks bracht. Een ander heeft toch ook niks aan een kaart die vol stress geschreven is? Dus ben ik er mee gestopt. Zeker al een jaar of twaalf. En dat was vóór de tijd dat mensen elkaar digitaal het beste wensen.

Zo zien mijn Kerstdagen er uit

De ene dag met mijn schoonfamilie (wauw, ik heb schoonfamilie ? dat was afgelopen jaren wel anders) en de andere dag met mijn familie.
Ik heb er zo’n zin in! Ben elk jaar weer blij dat mijn ouders er nog zijn, dat mijn broer en ik nog steeds na al die jaren zo’n super goeie band hebben, dat ik zo’n gezellig positief knuffelneefje heb met het Syndroom van ‘Up’, dat mijn schoonzus er is die altijd gespreksstof heeft en bezorgd is om mijn moeder, dat haar dochter (die wij cadeau hebben gekregen en het is zo’n heerlijke meid) en haar vriend er zijn.

Én… als kers op de taart dit jaar drie extra stoelen aan tafel: één voor mijn vriend ?, één voor zijn dochter en één voor haar vriend. Wat een rijkdom. Ik kijk er echt naar uit.

Eenvoudige brunch

We brunchen bij ons. En daar waar ik me voorheen druk maakte: het moet wel lekker zijn, gezellig, er moeten bijzondere dingen op tafel komen, er moet absoluut genoeg zijn voor iedereen, laat ik het veel meer op zijn beloop.

Het gaat immers niet om wát er op tafel staat, maar wíe er om tafel zitten.
Het gaat niet om de energie die het me heeft gekost en de stress die het me heeft gebracht om het allemaal piekfijn voor elkaar te maken, maar om de energie en aandacht die ik heb voor mijn lieverds aan tafel.
En echt, ik ben een stuk gezelliger zonder al die stress en hoge eisen vooraf.

Ik gun je dagen die je hart verwarmen

Met mensen die daar aan bijdragen. Ik gun je liefde voor jezelf en voor anderen (in die volgorde). Ik gun je rust, zachtheid en plezier. Ik gun je dat je ‘nee’ durft te zeggen waar nodig en ‘ja’ daar waar het je goed doet. Dat je plezier hebt in het bereiden van een vijf gangen diner als je daar voor kiest.

En nu ik

Wil je ook meer doen wat goed is voor jou en je hart volgen en kenbaar maken wat je wilt?

Op dinsdagavond 10 september aanstaande geef ik weer een gratis Workshop. En nu ík; doen wat goed is voor jóu.’. Ook jij bent van harte welkom.

 

Dinsdagavond 10 september – 19.30 uur – Het Behouden Huis – Dorpsstraat 850 – Oudkarspel

Laat je even weten dat je komt?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

Nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

6 antwoorden
 1. Pauline zegt:

  Hoi Astrid, mooie blog waarop allerlei reacties naar boven komen. Zondag ga ik naar mijn ouders toe en mijn zus en kinderen en een tante van mij komen daar ook naartoe. Wij geven dan ook altijd een kleinigheidje aan iedereen en ik heb kerststukjes gemaakt voor hun. Beide kerstdagen heb ik niets gepland en ga waarschijnlijk uitwaaien op het strand en naar de bioscoop. En misschien doe ik weer heel iets anders. Ik zie het wel. Wat ik anders ga doen is in ieder geval werk uitvoeren waar ik energie van krijg!!! En geen tijd meer besteden aan energie vretend werk. NLP heeft absoluut geholpen bij het anders nadenken over wat ik wil en doe. En verder zie ik wel wat het komend jaar brengt. Ben benieuwd. Veel plezier met jouw ‘nieuwe’ kerst en tot ziens in 2019. Groetjes van Pauline

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Gaaf dat je je bewust bent van wat je wel en niet wilt Pauline en wat super dat NLP er zo goed bij geholpen heeft.
   Mijn ‘nieuwe’ kerst was geweldig, dank je wel.
   Tot februari!

   Beantwoorden
 2. Sonja Mensink zegt:

  Hé Astrid,
  Je spat van het scherm af met je schrijfstijl, lekker om te lezen !
  De inhoud is helder, keuzes maken en daardoor grenzen trekken,, een proces wat dagelijks aanwezig is. Nog niet zo eenvoudig en toch heel belangrijk om te doen. Niet iedereen zal de keuze begrijpen maar je maakt ‘ m voor jezelf, niet voor de ander. Blijft een boeiend onderwerp !!!
  Ik wens je fijne dagen met vriend en familie en een super zalig, gezond en sprankelend 2019!!
  Warme groet en huggg Sonja

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Hé Sonja, wat een heerlijke reactie en wat een mooi compliment. Dank je wel. Jullie ook heel veel moois en groeizaams voor dit nieuwe jaar.
   Warme groet en een hele dikke hug terug!

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *