Zuinig of milieuvriendelijk?

astrid entius milieu

Op de één of andere manier lijkt het wel alsof er ooit een keer een verandering is gekomen: als je milieuvriendelijk bezig bent, ben je zuinig. En zuinig wil je niet genoemd worden, dus laat het milieuvriendelijk zijn dan ook maar achterwege.

Milieu 

Als ik ergens loop en ik kom afval tegen (en ik weet dat ik bijna thuis ben of een afvalbak tegenkom) neem ik het mee. Ik loop regelmatig even een rondje als ik ’s ochtends pauze heb en dan neem ik alles mee wat ik tegenkom. Vanochtend had ik zo’n beetje de hoofdprijs. Ik liep aan de andere kant dan gewoonlijk vanwege waarschuwende zwanen (niet dat zij aangaven dat er zwerfvuil lag, maar ze bliezen als katten vanwege de kleine zwaantjes) en wat ik daar allemaal tegenkwam: een zak van een fastfoodrestaurant, een eierdoosje, plastic, snoepwikkels, een stuk karton en nog veel meer. O ja, en een dop van een pneumatische slang. Tenminste, ik hoorde van de buurman dat ie daarvoor was, en hij was blij dat ik het bij hem kwam brengen.

Tot zover het opruimen.

Etiket over etiket

Ik doe regelmatig boodschappen bij de Natuurwinkel en één van de voordelen daar is dat groente en fruit niet verpakt is. Je kan zelf een papieren zakje pakken, je groente of fruit er in doen, wegen, plakkertje er op en klaar. Bij mij in mijn tas vind je standaard van dat soort zakjes, met heeeeel veel etiketjes erop. Ik hergebruik de zakjes tot ze stuk zijn.

Nou is dat misschien niet zuinig, ik betaal de zakjes immers niet zelf (uiteindelijk ook weer wel natuurlijk) maar goed.

Printen op de achterkant

‘Misprintjes’ gaan bij mij in een apart bakje (tenzij er persoonlijke gegevens op staan, dan gaan ze in stukjes gescheurd in het oud papier). ‘Klad’ staat er op het bakje. Eén van de lades van mijn printer is speciaal daarvoor. Ik print er van alles op wat niet netjes hoeft, in een lage kwaliteit. Dat spaart inkt en daarmee spaar ik het milieu.

Als iemand mij belt en ik wil wat opschrijven duik ik naar de oud papier-bak onder mijn bureau, vis daar iets op van een formaat wat ik denk nodig te hebben en daar maak ik mijn notities op.

Mijn oude printer (die ook na reparatie niet meer wil wat ik wil, maar die sommige prints nog wel doet), ‘print ik leeg’. Laatst heb ik nog mijn ventilator en Senseo te repareren gebracht. Ik weet dat menigeen kiest voor een nieuwe. Maar waarom iets wat na een kleine reparatie weer goed werkt op de schroothoop gooien?

Retrofiets

Ik bracht mijn racefiets naar de fietsenmaker. Ik vroeg of ze de achterband en binnenband wilden vervangen. ‘Voor ook?’ vroeg de vriendelijke dame kijkend naar mijn, zoals zij zei, retrofiets. Ik zag de barstjes er in zitten en zei ‘ja, dat is goed’. ‘Doen we de binnenband ook meteen’, zegt ze terwijl ze dat opschreef. ‘Nou, zeg ik, alleen als het nodig is. Anders niet. We gaan niet onnodig het milieu vervuilen.’ Als ik nieuwe schoenen koop, koop ik toch ook niet per se nieuwe sokken?

Zuinig?

Gek genoeg wordt milieuvriendelijk bezig zijn soms wel gezien als zuinig. Of niet stoer. Ik vind het prima als mensen mij zo zien. Ik doe het voor het milieu en ik hoop dat er steeds minder mensen zijn die zich iets aantrekken van wat een ander denkt (niet alleen op dit vlak overigens) en dat er steeds meer mensen zijn die zwerfvuil opruimen. Als je het niet ziet als de rommel van een ander opruimen maar als het gezond houden van mens, dier en de aarde, is het automatisch waardevol om te doen. Ik word er in ieder geval blij van.

Zuinig en/of mileuvriendelijk. Volgens mij kunnen we een combi maken: zuinig zijn op het milieu.

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt.

Deel deze blog gerust.

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

11 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Jeetje wat goed van je Astrid! Er is bij ons in de wijk iemand die fanatiek opruimt en daar heb ik ook diep respect voor. Van mij mogen dit soort mensen 1 hele dag lang per jaar in het zonnetje worden gezet.

  Beantwoorden
 2. Sonja zegt:

  Topper, of had ik dat al eens gezegd! ?? Ik doe ook zeker aan bepaalde zaken en loop op het strand – als ik er ben – ook te ruimen. Ik vind je heullll creatief hoor!!
  Hugghh ??

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   He mede-topper! Ik word er altijd heel blij van als ik mensen rommel op zie ruimen op openbare plekken. gaaf dat jij dat ook doet! Hugghh terug!

   Beantwoorden
 3. mariska zegt:

  Minder is meer, dat is het eerste wat in mij opkomt na het lezen van je blog. Bewustwording en respect voor je omgeving. Minder troep is meer milieu, minder consumeren is meer behoud van grondstoffen, en ja… dan word ik inderdaad als zuinig aangemerkt. Zelfs ‘kniert’ is mij voor de voeten geworpen. Geeft niets. Ik stap er netjes overheen of geef het ‘cadeau’ terug want minder negativiteit is meer positiviteit!!!
  En daar word ik zo blij van 🙂 !!!!

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Wauw Mariska, wat gaaf om te lezen dat je, ook als je ‘kniert’ terugkrijgt, er toch positief naar kan kijken. Met elkaar maken we de wereld mooier. Dat staat als een paal boven water.

   Beantwoorden
 4. Astrid Entius zegt:

  Wauw Mariska, wat gaaf om te lezen dat je, ook als je ‘kniert’ terugkrijgt, er toch positief naar kan kijken. Met elkaar maken we de wereld mooier. Dat staat als een paal boven water.

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *