Wring jij je in allerlei bochten of zeg je echt wat je voelt en wilt?

Hoe goed ben jij in er omheen draaien?

‘Wat denk je?!?’, zegt X verontwaardigd tegen me, ‘wil Y morgen langskomen om naar de jonge katjes te kijken!! Ze heeft de oppas op haar neefjes en het lijkt hun echt geweldig om de katjes te zien. Ja, nou, eh…, ik heb het ontzettend druk gehad de laatste tijd, heb nu ein-de-lijk vakantie, en dan zit ik daar echt niet op te wachten. Doei!! Dus ik heb gezegd dat ik op verjaardag moet.’

Dat laatste zegt ze met een soort van triomf maar vervolgens zegt ze er achteraan:
‘Zegt ze dat ze dan later in de week wel even komt!!! Tjonge, jonge, die snapt toch ook wel dat ik hier geen zin in heb?!’

De ander verwijten en niet eerlijk zijn

Hier speelt een aantal dingen:

1. Het verwijt naar de ander.
Het is zoooo verleidelijk om een ander de schuld te geven. ‘Die snapt toch ook wel dat ik hier geen zin in heb?!’
Maar is dat wel zo? Als die ander dat zou snappen zou die toch anders reageren? Maar als X niet eerlijk is en een ‘wat-jammer-dat-ik-op-verjaardag-moet-blik’ op zet om haar smoes zo geloofwaardig mogelijk te maken, dan weet Y dat toch niet?
Bovendien denkt Y aan de katjes en haar neefjes. Die is helemaal niet met X en diens druktes en behoefte aan ‘even niks’ bezig. Dat kan ook niet want dat weet ze helemaal niet!

2. Niet eerlijk zijn
Door met een excuus te komen (de verjaardag), gaat Y op zoek naar een andere mogelijkheid. En die vindt ze! (‘Dan kom ik later in de week wel even langs’). Natuurlijk! Zij wil immers graag langskomen?
Hoe zou het zijn als X gewoon eerlijk haar grenzen aangeeft?

Waarom kan de ander iets verwijten zo lekker zijn?

Herken je het? De ander iets verwijten? De schuld bij een ander leggen? Mopperen op die ander?

De schuld bij een ander leggen kan lekker voelen. Voor even. Want het ligt niet aan jou. Dus hoef je ook niet naar jezelf te kijken. Die ander moet het immers anders doen en dus hoef jij niks te doen. Kan best even lekker zijn.

Als je weet dat we alles doen om energie te besparen (oeroude programmering, we weten niet of en wanneer we weer te eten hebben en wat we daar allemaal voor moeten doen, dus rustig aan!) is dit een hele goeie strategie. Voor de korte termijn!!

Hoe komt het dat liegen zo verleidelijk kan zijn?

Liegen is niet de waarheid zeggen, een smoes bedenken. Voor veel mensen is dit makkelijker dan eerlijk zijn. Waarom? Omdat als je eerlijk zegt hoe of wat en je bent dat niet gewend, je in eerste instantie met een aantal ‘ongemakken’ te maken krijgt. Er is immers een reden dat je niet eerlijk bent. Misschien ben je niet helemaal oké met het feit dat het niet uitkomt en heb je daar allemaal oordelen over naar jezelf. Mogelijk wil je de ander niet kwetsen. Of ben je bang om niet aardig gevonden te worden. Wie weet zit je dusdanig niet lekker in je vel dat je bang bent dat er, wanneer je eerlijk aangeeft hoe het echt zit, tranen komen. En tranen vallen vaak ook onder ongemak, dus is de verleiding groot om ook dat uit de weg te gaan.
Deze ‘ongemakken’ kosten energie. En we doen alles, maar dan ook alles, om continu zo zuinig mogelijk met onze energie om te gaan. En dus gaan we ongemakken uit de weg en denken we alleen maar aan nu; de korte termijn. De smoes zorgt er voor dat je er vanaf bent. Even. Voor de korte termijn dus.

De oplossing ligt altijd bij jezelf

Hoeveel zou het je opleveren aan je naar jezelf kijkt in plaats van die ander iets verwijt? Wat is jouw aandeel? Wat had jij anders kunnen doen?

Zo te lezen is één van de oorzaken vermoeidheid/behoefte aan rust (vakantie). Het kan sowieso interessant zijn om te kijken hoe het komt dat deze behoefte zo groot is. Had X misschien in de periode vóór de vakantie al beter op haar energie kunnen (moeten) letten?

Verder is X zelf degene die niet eerlijk aangeeft hoe of wat. Wanneer X eerlijk zou zijn en zou zeggen dat het niet uitkomt, is het voor Y vele malen duidelijker.
Als X meer bij zichzelf te raden zou gaan (Hoe komt het dat ik zo reageer? Wat ga ik uit de weg? Waar ben ik misschien wel bang voor?) vindt ze de oorsprong van haar reactie. En kan ze vervolgens kijken wat je in het vervolg anders zou kunnen doen.

Maar dat kost in eerste instantie energie…

Langere termijn

Open en eerlijk zijn is zo heerlijk! Het levert je zo ontzettend veel op! Al is het alleen al dat je altijd weet wat je gezegd hebt. Je hoeft immers alleen maar terug te gaan naar je herinnering. Je hoeft je niet suf te piekeren welke smoes je wanneer tegen wie hebt gezegd. En dat geeft energie. Voor de langere termijn. Het is een investering.

En nu?

Open en eerlijk zijn vraagt ook om tact. Want je snapt wel dat een antwoord als dit niet echt handig is:
‘Jemig hé, jij ook altijd met je bezoekjes op onmogelijke tijden!! Je moet ook altijd echt nét komen als het mij niet uit komt. Donder toch op!!’
Het is wel duidelijk, dat wel.

Maar hoe lekker zou het zijn als je én open en eerlijk bent én het dusdanig kan verwoorden zodat je zowel bij jezelf blijft, respectvol naar de ander blijft en de relatie behoudt?

Hoe dan?

Redenen waarom je doet wat je doet herkennen en je zinnen dusdanig formuleren dat je bij jezelf blijft, respectvol blijft en er voor zorgen dat het contact met die ander goed blijft, maken deel uit van mijn werk. Ik help je er ontzettend graag bij. Want ik weet uit ervaring hoe het is om mijn grenzen niet aan te geven, om me in allerlei bochten te wringen om ergens onderuit te komen. En ik weet ook hoe ongelooflijk veel energie dat kost.
Gelukkig weet ik ook wat het oplevert om altijd eerlijk te zijn, mezelf en mijn gevoelens serieus te nemen én zo meer energie over te houden. Dat is nou precies wat ik jou ook gun.

Wil je gratis en vrijblijvend een indruk krijgen van wat ik doe? Kom op 13 november naar de gratis Minitraining. Kost helemaal niets maar levert wel al ontzettend veel op.

Gratis tips

Wil je ook meer bij jezelf blijven? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

Deel deze tips gerust!

2 antwoorden
  1. Heleen zegt:

    Ben ik eventjes mazzel dat ik start met de Notendop 1-training! Het lukt me al beter te vertellen dat ik geen zin heb in die verjaardag omdat het me te druk is. Maar in andere gevallen is de echte waarheid nog wel eens moeilijk om netjes te verwoorden!

    Beantwoorden
    • Astrid Entius zegt:

      Zo te lezen ben je al lekker bezig Heleen en gaaf je binnenkort te ontmoeten voor de NLP in een notendop 1-training. Je zal merken dat je dan steeds beter wordt in het ook in andere gevallen netjes te verwoorden wat je voelt en bedoelt. Mét respect voor jezelf en voor de ander.
      Tot snel!

      Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *