Welke overtuiging heeft de meest positieve invloed op je gehad?

astrid entius overtuiging training en coaching

Eén van de vragen met de verjaardagslunch was:
Welke overtuiging heeft meest positieve invloed gehad op waar jij nu staat op je bijna 47e?

Meteen antwoord

Het antwoord was voor mij direct duidelijk: de overtuiging ‘Ik ben goed zoals ik ben.’ Deze overtuiging geeft mij enorm veel lucht en lichtheid.

Even voor de duidelijkheid: deze overtuiging is er echt lang niet altijd geweest. Ik was enorm goed in mezelf vergelijken met anderen. In mijn nadeel wel te verstaan. De een had leukere vrienden, de ander zag er beter uit dan ik, weer een ander was véééééééééééél slimmer, noem maar op.

Het kwam niet in me op om mezelf op een positieve manier met anderen te vergelijken

Dat ik misschien ook iets had waarvan een ander zou denken: goh, dat zou ik ook wel willen, kwam niet in me op. Misschien heb je mijn oneliner: ‘Als je jezelf met anderen vergelijkt, doe je dat dan ook weleens in je voordeel?’ weleens voorbij zien komen. Nou, je weet nu waar die vandaan komt.

Lang leve persoonlijke groei en ontwikkeling

Door bezig te zijn met persoonlijke groei en ontwikkeling heb ik gelukkig de omslag kunnen maken van ‘Ik ben dom.’ naar ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Dat maakt het leven en stuk lichter en makkelijker. En nog leuker ook.
Wil dat zeggen dat ik altijd het gevoel heb dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik nooit meer het gevoel heb dat anderen slimmer zijn dan ik? Nee, dat niet. Een enkele keer kan ik me opeens weer die MAVO-leerling voelen die zo slecht meekwam op school. Maar doordat ik al zoveel oude overtuigingen-die-al-lang-over-de-houdbaarheidsdatum-heen-zijn heb opgeruimd, weet ik ook meteen dat het gevoel wat ik op dat moment ervaar bij die periode hoort. En dat ligt toch echt al een paar jaartjes achter me.

Door persoonlijke groei en ontwikkeling is de dikste laag er vanaf. En af en toe ervaar ik nog een klein restantje. Eerlijk gezegd vind ik dat ook waardevol want het doet me beseffen hoe zeer ik in positieve zin veranderd ben. De uitdaging die dan voor mijn neus staat ga ik aan. Al is het met kriebels in mijn buik. Want ik heb ook geleerd dat mislukking niet bestaat. Alleen feedback. Dat weet ik niet alleen met mijn hoofd, maar ook met mijn hart. En dat is precies wat het verschil maakt.

Gratis tips

Wil je ook vanuit je hart voelen wat een top mens je bent en ben je klaar met jezelf voor de gek houden? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

Liever een afspraak maken?

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt. Ik ben benieuwd!

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

4 antwoorden
 1. Maria zegt:

  Hoi Astrid, je oneliner heb ik al eens voorbij zien komen hier op je site onder andere. Deze viel me direct op. Het heeft me aan het denken gezet. En nu je verhaal erbij snap ik het nog beter. Dank je wel, hier kan ik iets mee!

  Beantwoorden
 2. mariska zegt:

  Zeg, ik ben nog in de groei hè, en ik kan zeggen dat het fijn voelt. Op dit moment is de meest waardevolle overtuiging die mijn leven in een ander daglicht zet; ‘ik mag er zijn!’ Zij is nog niet zo krachtig als ‘ik ben goed zoals ik ben’ maar er staat in ieder geval een uitroep teken achter 🙂
  Overtuigingen met een verlopen houdbaarheidsdatum…… dank voor de metafoor, geeft opruimen weer een andere dimensie!

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *