Achter welke beslissing sta je 100 % en waarom?

astrid entius training nlp coaching besluit

Weer zo’n mooie vraag die me gesteld werd op de verjaardagslunch.

Ik weet het meteen

Mijn besluit om in mezelf te investeren en NLP te gaan volgen. Én mijn besluit om mijn baan op te zeggen om zo alle tijd te hebben om me voor te bereiden op mijn trainersexamen. Het tweede besluit volgt op het eerste maar wat hebben die een hoop in werking gezet zeg.

Ik was nauwelijks bekend met persoonlijke groei en ontwikkeling

Ik kwam bij iemand op omdat ik last had van hooikoorts. Op een gegeven moment zei ze tegen me: ‘Ik heb een mooi boek voor je dat gaat over NLP, dat zou je eens moeten lezen. Echt iets voor jou. Sterker nog: ik denk dat je hier zelfs training in gaat geven.’ ‘NLP?’ vroeg ik geërgerd. ‘Wat is dat nou weer?’ ‘Neuro Linguïstisch Programmeren’.

Er gebeurde veel:

 1. Ik was in verwarring; ik kwam toch om van de hooikoorts af te komen?
 2. Ik heb helemaal geen zin om een boek te lezen.
 3. Ik kan het niet maken om dat boek niet aan te nemen en niet te gaan lezen dus ik neem het maar aan.
 4. Ik trainer?!?!?!?!?!!? Nou zeg, je kent me echt niet hè?
 5. Neuro Ling… wat?!? Veel te ingewikkeld. Niks voor mij!

Uit beleefdheid gaan handelen

Omdat ik het onbeleefd vond om dat boek niet aan te nemen, nam ik ‘m mee naar huis. Omdat ik vond dat ik het niet kon maken om ‘m niet te lezen (hoe moest ik haar dan weer onder ogen komen) begon ik er in te lezen. Ik werd boos om een aantal ingewikkelde termen die in het boek stonden ‘Jemig zeg, waarom zit hier geen woordenlijst in? Die termen kan ik toch niet onthouden?’ Ik had enorme weerstand en gooide het boek in een hoek. Nou ja, legde ‘m in een hoek want hij was tenslotte niet van mij.

Het bleef kriebelen

Blijkbaar had ik in die paar bladzijden die ik had gelezen toch genoeg gelezen om nieuwsgierig te worden. Toen ik ‘m uit had dacht ik: wat? zijn hier trainingen in? Is dit te leren? Ik ben naar een avond gegaan om meer informatie te krijgen en daar wist ik: Dit is het! Dit wil ik! Ik viel even stijl achterover van de prijs (geen idee wat ik dan verwacht had maar blijkbaar minder) maar ik voelde aan alle kanten dat het me ging helpen dus ik besloot het te doen. Dan maar een tijdje niet op vakantie en geen nieuwe kleren (met beide heb ik weinig moeite overigens).

En dus volgde ik 45 dagen NLP

Na de trainerstraining kregen we een jaar de tijd om definities, jaartallen, namen enz. uit ons hoofd te leren, en om te leren de oefeningen te doen met anderen. Halverwege dat jaar zat ik in een baan die niet zo heel erg bij me paste en maakte ik me zorgen of ik het examen wel zou halen. Daarom besloot ik mijn baan op te zeggen en het resterende half jaar volledig te besteden aan het voorbereiden op mijn examen. Achteraf zie ik heel goed dat daar een klein perfectionistje achter zat, maar dat maakt niet uit.

Overigens heb ik veel geleerd. Als ik nu een boek aangeboden zou krijgen waarvan ik echt niet verwacht dat ‘m ga lezen zou ik de ander bedanken voor het aanbod maar er niet op ingaan. Als ik dat wel gedaan zou hebben en het boek is het niet voor me, zou ik het boek teruggeven en dat zeggen. Mis ik een woordenlijst? Dan maak ik er zelf toch eentje?

Levensveranderende beslissing

De beslissing om me te gaan ontwikkelen en NLP-trainingen te gaan volgen is levensveranderend geweest. En niet alleen voor mij.

 

Wat zijn jouw leveransveranderende beslissingen geweest?

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat die waren.

 

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

6 antwoorden
 1. Mirella zegt:

  Mijn baan opzeggen, voor mezelf starten, scheiden, een nieuwe relatie aan durven gaan, voor een hond zorgen en ook leren zeggen: Nee, dank je wel.

  Beantwoorden
 2. mariska zegt:

  Mijn vaste kantoor baan met ‘zekerheid’ opzeggen en kiezen voor ‘onzekerheid’ door in de zorg te gaan werken. Met en voor mensen met een beperking. ,Geen vaste uren en geen vaste contracten…. maar wat voelt het heerlijk vrij!!!!

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *