Volg je je neiging of je behoefte?

Sta jij op de automatische piloot? Loop je achter de feiten aan en laat je je dag bepalen door alles wat er gebeurt of neem je het heft in eigen hand en bepaal je zelf wat je wel en wat je niet doet?

Druk, druk, druk

Valt je dat ook op wanneer je aan mensen vraagt hoe het met ze is, dat ze zeggen ‘druk!’? Maar dat is eigenlijk niet wat je vraagt toch? Ik betrap mezelf ook wel eens op deze reactie. Vreemd antwoord eigenlijk.

Eigenlijk wil ik niks meer doen vanavond, maar ik moet nog…

Je hebt hard gewerkt, een drukke dag gehad, er is veel van je gevraagd en je hebt veel van je laten vragen en bent daar ook nog eens naar gaan handelen. Je bent op en je snakt naar een avondje languit in de tuin, een strandwandeling of iets anders ontspannends. Even lekker niks! Maar ja… er is nog zoveel te doen! (zong Toontje Lager daar jaren geleden al niet over?).

Wat doe je dan?

Kan je eenvoudig de boel de boel laten en denken: ‘morgen weer een dag!’ of ga je toch eerst de was doen, de kamer opruimen, die-en-die nog even helpen en nog even wat betalingen doen?

Hoe is jouw verhouding?

Hoe vaak volg jij je neiging en handel je volgens je patroon? En hoe verhoudt zich dat tot je werkelijke behoefte? Tot hoe je je voelt en wat je voelt en wat je eigenlijk zou willen? Is het je neiging om huishoudelijke klusjes te doen (want het is zo lekker als het klaar is) maar put je jezelf uit omdat je niet luistert naar je hart die even snakt naar rust? En mopper je vervolgens dat je het zo druk hebt en moe bent? En dat niet alleen, ik weet niet hoe het bij jou is, maar als ik een lijstje klusjes helemaal heb afgevinkt (inderdaad, een heeeeeeerlijk gevoel), komt er uit het niets weer een nieuw lijstje met klusjes. Die er niet was geweest als ik dat andere lijstje niet had afgehandeld! Beetje krom niet?

Goed voor je zelf zorgen is zo ontzettend belangrijk

Je hebt wederom een drukke dag gehad (herkenbaar?) en je hebt een afspraak en je hebt he-le-maal geen zin. Ga je dan toch heen? Waarom dan? Omdat het van je wordt verwacht? Omdat het onbeleefd is om af te zeggen? Omdat je bang bent dat ze je niet aardig meer vinden en niet meer uitnodigen? Maar, even gesteld dat je dus toch naar die afspraak gaat, ben je er dan wel echt of ben je lijfelijk weliswaar aanwezig maar lig je geestelijk al lang in bed? Heeft het dan wel nut? Begrijp me goed, ik weet ook heel goed dat soms jezelf een schop onder je kont geven en gewoon gaan ook heel leuk kan zijn en dat je juist energie kan krijgen van de afspraak. Maar als je merkt dat het niet zo is, wat doe je dan? Voel je je vrij om weer op tijd weg te gaan of vind je dat je dat niet kan maken en móet blijven? Hoe lang blijf je dan? Totdat de eerste weggaat want dan durf jij ook? Maar wat nou als iedereen op de eerste zit te wachten?

Batterijtje opladen

Eén van de vragen die altijd terugkomt in mijn trainingen is: hoe laad jij je batterijtje op? Er komen altijd verschillende antwoorden: lezen, wandelen, sporten, bankhangen, koppie thee/koffie nemen, muziek luisteren, tv-kijken, slapen, afspreken met vrienden, uit eten, enz. Soms rolt het er zo uit, maar soms duurt het ook even en moet er eerst diep in het geheugen gegraven worden voordat de antwoorden komen. Zonder goed of fout, want daar gaat het niet om, maar is dit niet één van de belangrijkste dingen om te weten?

Nog even terug naar neiging en behoefte

Je neiging is misschien om te doen wat hoort en wat je denkt dat er van je wordt verwacht. Maar waar heb je behoefte aan? Wat kost het om daar niet naar te luisteren? Wat geeft je lijf aan? Wat zegt je hart? Wel zinnetje dat start met ‘Oh, ik zou vanavond zoooo graag lekker…’ is meerdere keren langsgekomen maar heb je de mond gesnoerd? Wat nou als je het niet de mond snoert maar uit laat spreken? Dan hoor je je werkelijke behoefte.

Bewustwording

Alles start met bewustwording, met de check: hoe doe ik het, hoe handel ik, is dat handig of is dat niet handig? Geeft het me energie of kost het energie? En ook met de bewustwording van de excuses om dat waar je behoefte aan hebt niet te doen. Want daar stikt het mogelijk van. Maar hou je dan jezelf niet voor de gek? Hoe kan je jezelf nog beter leren kennen en nog beter naar je zelf luisteren?
Ik help je graag met bewustworden en doen wat goed is voor jou. Op 25 september start de volgende NLP in een notendop 1. Er zijn op dit moment nog 2 plaatsen vrij. Ben je er bij? Of zegt je behoefte van wel maar is het je neiging om nog even uit te stellen (heb ik laatst ook een blog over geschreven)? Want je hebt het druk? Het komt niet uit? Wilt wel maar nu even niet? Hoopt dat het vanzelf beter wordt? Als dat het geval is, hoop ik in ieder geval dat je je daar bewust van bent. ?

 

Wat je ook doet, ik gun je dat je gehoor geeft aan je behoefte en lekker van het heerlijke weer geniet. Want wat worden we verwend zeg!

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

4 antwoorden
  1. Ed zegt:

    Herkenbaar verhaal Astrid! En inderdaad, als je meer zicht krijgt op je eigen behoeftes, en óók op datgene wat er voor zorgt dat je zoveel ‘moet’, is er een betere balans te brengen, kun je weer keuzes maken!

    Beantwoorden
  2. Annemiek zegt:

    Zo herkenbaar en wat heb ik door NLP en zeker door jou meer balans hierin gevonden!! Ik word er elke dag nog steeds blij van!

    Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *