Reageer jij vanuit puurheid of vanuit ‘gecensuureerdheid’?

Échte reacties, spontane reacties. Ik ben er gek op. Veel te vaak zie ik bijvoorbeeld een voetbalcoach stoïcijns voor zich uit kijken als zijn ploeg heeft gescoord. Hallo! Je staat met 1-0 voor! Geniet er dan ook van zou ik denken. Het kan zomaar weer anders zijn. Dus geniet waar het kan! Ja toch?

Jaike Belfor

Heb je De slimste mens wel eens gezien? Het is een spelprogramma met Philips Freriks, drie kandidaten en ‘jurylid’ Maarten van Rossem. Één van de kandidaten was Jaike Belfor. Ik kende haar niet, zag haar voor het eerst maar als ik het goed begrepen heb, heeft ze in Celblok H gespeeld, stond ze in de finale van het Leids Cabaret festival en doet ze een stoere sport waar ik de naam even van kwijt ben.

Yeeeeeaaaahhhh!!!

Het programma loopt nog en ze heeft sowieso de finaleweek gehaald. Elke keer als ze won en door was naar de volgende ronde, liet ze duidelijk zien en horen hoe blij ze er mee was. Geweldig! Ik hou er van!

Doe effe gewoon

Sommige mensen zouden het misschien uitsloverig vinden. Over the top. Maar wat ik juist zo gaaf vind is dat ze haar gevoelens laat zien. Heel anders dan de kandidaten die een goed antwoord hebben gegeven en snel naar hun glas water grijpen en een slok nemen om, als je het mij vraagt, te verbergen dat ze blij zijn.
Tuurlijk snap ik dat ze zich heel bewust zijn dat die camera op hun snufferd staat en dat je vol in beeld bent na een goed antwoord maar toch.

Hoe doe jij dat?

Laat jij het zien en horen als je blij bent? Enthousiast? Tevreden? Teleurgesteld? Verdrietig? Of doe je je best om het te maskeren? Maar voel je je dan niet ook soms totaal onbegrepen? Mensen reageren immers vaak op datgene wat je laat zien. Want je bent ongetwijfeld heel goed geworden in het opzetten van verschillende maskers. Maar werken ze nog wel voor je? Is de houdbaarheidsdatum daarvan niet al lang verstreken?

Zeggen en laten zien hoe je je voelt

Als je je in de maskers herkent, wat heb je dan nodig om meer jezelf te zijn en meer jezelf te kunnen laten zien? Wat zou een eerste kleine stapje kunnen zijn? Wat zou dat je opleveren?
Misschien is dat een tikkeltje spannend dat kan. Maar is dat het niet waard?

Makkelijker gezegd dan gedaan

Ik kan natuurlijk zeggen: nou, dan ga je je vanaf nu toch gewoon anders gedragen? Ja, dat kan, maar zo eenvoudig is het vaak niet. Misschien is het makkelijker met het juiste inzicht, herkenning en werkbaar gereedschap? Ik help je er graag bij. Mensen zichzelf laten zijn (en daar tevreden mee zijn!!!) is mijn vak. Mag ik je er bij helpen?

Gratis Minitraining

Ik help je graag. Kom daarom eens naar een gratis Minitraining. De eerstvolgende is op 11 september, start 19.30 uur

Bel of mail me

Ik help je graag en ik val erg mee in ’t echt ?. Gewoon doen.

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

 

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

6 antwoorden
 1. Pauline zegt:

  Door het bewuster worden van mijn reacties reageer ik veel spontaner dan een jaar geleden. Merk wel dat het erg afhangt van het gezelschap. Groeten van Pauline

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Inderdaad Rob, die comfortzone kennen we wel en juist daar buiten is de groei. Jammer dat Jaike verloren heeft maar ze is winnaar van de afdeling Spontaniteit en Enthousiasme!

   Beantwoorden
 2. Mirella zegt:

  Ik vond haar in de rol van CelblokH al geweldig. Mooi dit te lezen en bewust te worden. Hoe ik reageer? Graag zo echt mogelijk. Waarom en voor wie inhouden?

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *