Spreken voor 500 man

‘… en dus kreeg ik de tip van een collegatrainer om bij een workshop de mensen pas bij het betreden van de zaal een hand te geven, en niet al bij de ingang en de koffie’ vertel ik aan de cursisten.
‘Maar aan het einde van de avond had ik geen goed gevoel over de avond en ben ik me af gaan vragen hoe dat kwam. Antwoord: ik had voor mijn gevoel geen contact met de mensen. En dus geef ik ze nu gewoon weer bij binnenkomst een hand, voelt voor mij veel beter want contact is belangrijk voor  me. En het gaat niet om 500 man!’ grap ik er achteraan.

‘Ik kan wel 500 man voor je regelen hoor’

Dit is wat één van de cursisten roept. ‘Echt?’, vraag ik en ik voel het enthousiasme in mijn lijf.
‘Ja hoor, dat denk ik wel. Johnny de Mol en Eva Jinek zijn ook geweest.’
‘Ooooo, daar pas ik prima tussen!’

‘Dat je zomaar ja zegt’

Dit is wat één van de andere cursisten zegt.
‘O, lijkt me geweldig’, zeg ik. ‘Ik heb nog nooit voor 500 man gesproken.’
‘Nee?’
‘Nee, 50 á 60 misschien. Maar meer niet.’
‘En dan ga je dit zomaar doen?’
‘Nou ja, zomaar. Ik weet dat dit mijn comfortzone vergroot en dus zeg ik ja. Het lijkt me een geweldige ervaring’

Waar ben ik aan begonnen?

Zal er een moment komen dat ik dat denk? Zou zomaar kunnen. Dat er opeens allerlei beren op de weg komen:
O, shit, wat ga ik vertellen…
Als ik dan mijn verhaal nog maar weet…
Als het maar goed gaat met de beamer (als die er is)…
Als ik maar kan wennen aan mijn stem door een microfoon… Ik neem tenminste aan dat ik die dan krijg.

Maar ik voel dat het goed is voor me

En dus zeg ik ja. En dus neem ik de beren en gedachten en zenuwen die, weliswaar niet uitgenodigd, er zomaar zouden kunnen zijn, voor lief.
‘Ik ga kijken wat ik voor je kan regelen’, zegt de cursist.
‘Gaaf zeg, lijkt me geweldig.’
‘Ik kan je niks garanderen hoor.’

Dat snap ik. En ik heb alvast geleerd dat ik het vertrouwen heb dat ik dit kan. Ondanks beren die mogelijk zullen komen.

Chauffeur

In de pauze komt één van de andere cursisten naar me toe. ‘Ik zou me zomaar voor kunnen stellen dat je je voor wilt bereiden wanneer je voor 500 man spreekt en helemaal naar Den Bosch moet. Daarom wil ik je chauffeur wel zijn.’ Ik schiet in de lach. Nog even en ik ga naast mijn schoenen lopen.

Gratis workshop:
En nu ik; doen wat goed is voor míj

Op dinsdag 18 juni aanstaande geef ik weer een gratis Workshop: En nu ik; doen wat goed is voor míj’. Ook jij bent van harte welkom.
Dinsdagavond 18 juni – 19.30 uur – Alkmaarse Poort, Omval 72, Alkmaar
Laat je even weten dat je komt?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Reactie’ – laat weten wat je er van vindt. Zou ik heel leuk vinden. â˜ºï¸

 

 

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

2 antwoorden
  1. Heleen zegt:

    Wauw Astrid, dat zou een gave kans zijn. Al ben ik heel benieuwd naar wat de cursist bedoelt met Johnny de Mol en Eva Jinek zijn ook geweest. Oja,…als je naast je schoenen loopt, ben je dan automatisch uit je comfortzone? ???

    Beantwoorden
  2. Astrid zegt:

    Ja, gaaf hè Heleen? Het lijkt me geweldig! (en t.z.t. ongetwijfeld spannend). Wat de cursist bedoelt met Johnny de Mol en Eva Jinek zijn ook geweest, weet ik niet. Maar bedoel jij nou dat ik naast mijn schoenen loop? ??

    Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *