Dat hoort niet

‘Hoe vaak ben je hier?’, vraagt mijn schoonvader aan mijn vriend.

Mijn schoonouders zijn voor het eerst bij mij thuis. We hebben net mijn huis en tuin bewonderd en zitten aan een bakkie.

‘Meestal door de weeks een keer, en in ’t weekend, hoezo?, antwoordt mijn vriend.
‘Als je weer eens bij ons bent, moet je effe een emmertje kunstmest meenemen. Voor ’t grasveld.’

Mijn vriend, die mij uiteraard steeds beter kent, zegt niks maar kijkt in plaats daarvan naar mij.

‘Wat lief van u’, zeg ik. ‘U hebt gezien dat er ook ander groen spul tussen het gras groeit hè?’

Mijn schoonvader knikt.

‘Ik heb iets met milieu dus ik heb niet zo’n goed gevoel bij kunstmest, maar wel ontzettend lief dat u zo met me meedenkt.’

‘Van-alles-veld’

Het bezoek van mijn schoonouders is inmiddels een paar maanden terug. Mijn grasveld is al jaren geen grasveld meer. Het is een van-alles-veld geworden. Verschillende jaren ben ik bezig geweest om elke paardenbloem en elk ander plantje uit het grasveld te halen. Want dat hoort niet in een grasveld.

Ik richtte mijn aandacht op wat ik niet wil

Want ik zag geen gras. Alleen ‘onkruid’. Terwijl er toen gerust nog veel gras was. Maar alle aandacht ging uit naar dat wat er groeide dat niet voldeed aan de term ‘gras’. En dus was ik bezig met dingen die ik niet wil. En als dat je focus is, is voor je het weet dat het enige wat je ziet.

Dat hoort niet

Lang was ik bezig met ‘hoe het hoort’.

‘Als je uitgenodigd wordt voor een feestje, ga je heen. Afzeggen hoort niet.’
‘Als iemand je om hulp vraagt, zeg je ja. Ook al ben je nog zo moe. Nee zeggen hoort niet.’
‘Als iemand nieuwe kleding heeft, zeg je dat je het mooi vindt. Anders kwets je iemand.’
‘In een grasveld hoort alleen gras. Wat zullen mensen wel niet van je denken als je tuin een zootje is?’

Boodschappen van vroeger

Volgens mij was het vroeger veel gewoner om (alleen maar) bezig te zijn met een ander, wat anderen van je denken en jezelf in een goed daglicht te zetten. Ook al ging het ten koste van je energie, eerlijkheid en wat al niet meer. Ik heb besloten dat dat soort boodschappen ver over datum zijn. Tenminste Houdbaar Tot: het jaar kruik!

Maar wat wil jíj? Wat is goed voor jóu?

Ik maak het vaak mee in mijn trainingen, dat mensen doen wat ze denken wat er van ze verwacht wordt. Maar dat ze vergeten zich af te vragen wat ze zelf willen. En vergeten te voelen wat goed voelt voor hén. Vergeten zit te richten op dat wat ze energie gééft in plaats van kost.

Maar dat is toch egoïstisch?

Dat is wat vaak gedacht wordt als je (ook) aan jezelf denkt. Maar ho, er is toch een tussenweg? Een hele grote zelfs? Je kan toch goed aan en om jezelf denken met respect voor een ander? Het hoeft toch geen win-verlies te zijn? Het kan toch ook win-neutraal zijn of neutraal-win, of – jazeker, die optie is er ook – win-win?

En nu ik

En dus is het voor veel mensen tijd om vaker te denken: En nu ik! Mét respect voor de ander. En… mét respect voor JEZELF! Want alleen voor een ander zorgen, of beter voor een ander zorgen dan voor jezelf, zo is het leven niet bedoeld. Dat leidt voor je het weet tot een burn-out. Iets waar veel over geschreven is de laatste tijd en wat door de WHO erkend wordt als echte ziekte. Vertel mij wat.

Happier

Zelf ben ik ook steeds meer En nu ik! gaan zeggen. En weet je, hoe gek het misschien ook klinkt: ik ben er een veel leuker mens door geworden. Waarom?
Omdat ik beter in mijn energie zit.
Omdat ik veel vrolijker en positiever ben geworden.
Omdat mensen beter weten wat ze aan me hebben.
Omdat ik veel happier ben. Happier met mezelf, met de mensen om mijn heen, met mijn werk en met de wereld.

Bloemenpracht

En dus ben ik niet meer zo bezig met hoe het hoort. Richt ik me niet op de negatieve dingen in het leven maar op de positieve. En doe ik wat goed is voor mij. Zonder dat het ten koste gaat van een ander. En laat ik mijn grasveld lekker aan de natuur over.
De beloning? Een veld vol vrolijk bloeiende madeliefjes! ?

 

Ook ‘madeliefjes’ in je leven?
Gratis Workshop ‘En nu ik; doen wat goed is voor míj’

Aanstaande dinsdag 18 juni geef ik weer een gratis Workshop: ‘En nu ik; doen wat goed is voor míj.’. Ook jij bent van harte welkom.
19.30 uur – Alkmaarse Poort, Omval 72, Alkmaar
Laat je even weten dat je komt?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

 

Deel dit blog gerust!

 

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

4 antwoorden
 1. Sonja Mensink zegt:

  Iieve Astrid,
  Ik denk dat dit thema wel de grootste ontdekking was en is – gedurende mijn NLP- opleidingen en natuurlijk nog iedere dag. Doen wat goed voelt, wat bij je past en een beetje meer jezelf pleasen. De ander begrijpt het niet altijd en er kan verwarring ontstaan ….en dat is toch de poort naar vernieuwing ? het levert je in ieder geval veel meer op , innerlijke rust en positieve energie en dus madeliefjes en meer!! Heerlijk om dit inzicht te hebben gekregen .
  Enne… misschien leuk idee…. op maandagavond een avond plannen en dan neem ik iemand mee. ??
  Big huggg ???

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Wat ben je toch een heerlijk mens lieve Sonja! Zo gaaf om te zien hoe giga jij gegroeid bent en hoeveel je aan NLP hebt. Gaaf! Big hug terug!! ???

   Beantwoorden
 2. Heleen zegt:

  Zo leuk om te lezen dat je vasthoud aan je eigen waarden Astrid. En ook nu hielp je me weer even herinneren aan mijn eigen ingesleten patronen die over tijd zijn. Dank je wel!

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *