Maar wat nou als ik nee zeg?

astridentius.nl wat nou als ik nee zeg_blog15

Of het nou in een van mijn groepstrainingen is of tijdens de individuele gesprekken, wat vaak naar boven komt is: vinden anderen me nog wel aardig als ik voor mezelf kies?

Alsof je altijd ja moet zeggen en nee zeggen niet mag

Heb je het gevoel dat mensen altijd een beroep op je doen? Dat jij boven aan hun lijstje staat wanneer ze iemand nodig hebben om effe bij te springen? Weet je hoe dat komt? Dat heb je zelf gecreëerd. Jij hebt door hoe je je in de loop van je leven hebt gedragen anderen geleerd hoe ze met je om moeten gaan.
Ben jij iemand die altijd eerst aan een ander denkt en dan pas aan zichzelf? Grote kans dat een ander dat – onbewust – weet. En dus als eerste aan jou denkt als ie hulp nodig heeft.

Is dat erg?

Dat is helemaal niet erg. Mits het niet ten koste van jouw plezier, humeur en energie gaat. Anderen helpen is een prachtige eigenschap. Maar wanneer je het doet omdat je geen nee kunt zeggen, omdat je bang bent dat anderen je niet aardig vinden of wat dan ook, gaat het ten koste van jezelf. En daarmee uiteindelijk ook ten koste van de ander.

Moet ik vanaf nu overal nee op zeggen dan?

Dat hoeft gelukkig niet. En dat zou ook niet werken. Waar het om gaat is dat je eerst bij jezelf nagaat hoe je je voelt over de vraag. Desnoods geef je aan dat je er op terugkomt. Dat hoef je niet te vragen, je hebt geen toestemming nodig om dit te doen. Spannend? Misschien wel. En als je het gaat doen zul je merken hoeveel het je oplevert.

Dus?

• luister naar jezelf (wat wil je écht?)
• kom er eventueel op terug
• gun jezelf én de anderen de tijd om hieraan te wennen
• doe wat goed voelt en laat wat niet goed voelt

Hulp nodig? Ik help je graag.

Kennen we elkaar nog niet? Maak dan gebruik van een half uur gratis tips.

 

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

 

Liever een afspraak maken?

 

Wil je een email ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst? Meld je dan hier aan.

Maart 2017

facebook_135x135   linkedin_135x135   youtube_135x135

Leuk als je hieronder je reactie achterlaat!

11 antwoorden
 1. Maria zegt:

  Hoi Astrid! Ik ben het helemaal met je eens. De mogelijkheden van het ouder en wijzer worden worden steeds boeiender. Leuk dat ik je blogs nu helemaal automatisch ontvang. Hoef ik er tenminste niet meer zelf aan te denken om af en toe op je site te spieken. Ga zo door!

  • Astrid Entius zegt:

   Hoi Maria, dank je wel voor je reactie. Wat heerlijk dat de blogs je bevallen. Er volgen er meer de komende tijd dus alvast veel lees- en groeiplezier!

 2. Jip Rietbergen zegt:

  Hoi Astrid,
  Leuk stukje!!
  Iets langer zou van mij wel mogen..
  Je hebt genoeg leuks te vertellen!

  Met warme groet,
  Jip

  • Astrid Entius zegt:

   Hai Jip, dank je wel! :-). Zoals je misschien wel weet ben ik gek op details en uitgebreide verhalen ;-). Laat ik nou toch denken dat in deze tijd van snel, snel, snel een korter stuk beter te behappen was, haha. Wie weet volgende keer toch weer een uitgebreider verhaal zonder knipwerk :-).
   Warme groetjes terug!
   Astrid

  • Astrid Entius zegt:

   Hi Colet, dank voor je compliment. En fijn dat het leuk om te lezen is, dat is wel zo lekker :-).

 3. sonja mensink zegt:

  Hé Astrid,
  Wat voor gevoel krijg ik als ik je stukje lees…. ik word er blij van !! Natuurlijk omdat je een pracht mens bent ?en omdat ik op reis zoveel geleerd heb. En o.a. is dat nee zeggen en dat de ander daar op kan reageren, zonder mijzelf veranwoordelijk te voelen voor die ander Het lukt mij steeds meer om ook niet meteen in de verdediging te springen…. nog niet altijd hoor. Topperrrrr, ik lees graag je blogs, ontvang een warme omhelzing van mij!! ??.

  • Astrid Entius zegt:

   Hé Sonja!
   Wauw, wat een mooie en pure reactie. Dank je wel. Wat geweldig he, dat je zo trouw kan zijn aan jezelf. Onbetaalbaar. Ik weet zeker dat je de ander daar ook mee helpt. En dat het nog niet altijd lukt… mijn volgende BLOG gaat over leren en dat dingen soms tijd vragen (vanaf ongeveer half maart ‘in dit theater’, haha). Ik lees graag wat je daarvan vindt! 🙂 Warme omhelzing terug!

 4. Maryjo zegt:

  I believe that is one of the most significant information for me.

  And i’m happy studying your article. However should commentary on some normal issues, The site
  taste is ideal, the articles is actually excellent :
  D. Excellent activity, cheers

Reacties zijn gesloten.