Iemand ergens op aanspreken spreekt niet aan

astridentius.nl respect

Zeg je wel eens: ‘Ik zal diegene daar even op aanspreken.’? Het interessante van iemand ‘ergens op aanspreken’ is dat je je af kunt vragen of je dan wel respect hebt voor de ander.

Mag iemand ergens anders over denken dan jij?

Jij hebt jouw manier van kijken, de ander heeft zijn manier. Geen goed, geen fout maar anders. Wanneer je iemand ergens op aanspreekt vind je dus dat het moet zoals jij wilt. Tuurlijk, als ouder komt dat voor. Maar je bent gelijk aan je partner, collega’s, familieleden, vrienden, enz. toch? Je bent niet meer of minder dan de ander. En dus is ‘iemand ergens op aanspreken’ misschien niet zo gepast.

Hoe dan wel?

Stel vragen. Gek genoeg zijn we veel eerder geneigd om te vertellen hoe het in onze eigen ogen moet. En zo moet het dan ook. Maar is dat wel zo? Juist als je vragen stelt aan de ander, krijg je informatie over het hoe en waarom van zijn handeling. En dat kan rete leerzaam zijn!

Start je vraag met:

• ‘Hoe komt het dat…?’,
• ‘Hoezo doe je dit of dat?’
• ‘Wat maakt dat je er voor kiest om…’.

En maak gerust je eigen vragen als deze niet bij je passen. Maar laat ‘Waarom…?’ weg. Weet je waarom? 😉 Omdat een waarom-vraag er vaak voor zorgt dat mensen zich aangevallen voelen. En wat doen mensen die zich aangevallen voelen? Precies! Die gaan de verdediging in. En dat wil je niet. Want je wilt gewoon een goed gesprek toch?

Moet ik het dan net zo doen als die ander het doet?

Hoeft niet. Maar misschien heeft het gesprek met de ander je interessante informatie opgeleverd en je een andere kijk gegeven? Dat zou zomaar kunnen.

Hulp nodig? Ik help je graag.

Kennen we elkaar nog niet? Maak dan gebruik van een half uur gratis tips.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

Liever een afspraak maken?

 

Deel deze tips naar hartelust!

 

Wil je een email ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst? Meld je dan hier aan.

 

Maart 2017

Laat je hieronder je reactie achter? Dat zou ik super vinden!

4 antwoorden
  1. mirella zegt:

    😐 Ik hoor het weleens voorbij komen ja en tja nu ga ik echt wel bij mezelf nadenken hoe ik dit eigenlijk doe. Dank je wel weer voor deze mooie tip Astrid. Ga ajb zo door, ik heb er echt iets aan…ik kan niet wachten op de volgende tip. Tot vanavond, ben benieuwd naar je inspiratieavond annex minitraining. Groetjes Mirella

    Beantwoorden
  2. Astrid Entius zegt:

    Hoi Mirella, wat super dat deze tip zinvol is voor je. De volgende tips hoor je inderdaad vanavond al. Fijn dat je er bij bent. Tot vanavond! Groetjes, Astrid

    Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *