Een hork kan het schudden

labrador_schudden

Onlangs sprak ik op een feest een enorm gedreven man. Wauw, wat staat hij voor zijn idealen zeg, dacht ik. Een man met een prachtige boodschap: hoe belangrijk gezond leven is, wat wel en niet te eten, zijn gedachtegang over beweging, enzovoorts.

Gek genoeg merkte ik dat ik niet wist hoe snel ik weg moest komen. Terwijl ik gezondheid een razend interessant onderwerp vind en ik er zelf vaak niet over uitgesproken raak! (Note to self: op letten of ik ook zo over kan komen en dit meenemen als gezonde kost om rekening mee te houden).

Al heb je nog zoveel moois te vertellen, als je overkomt als een hork kan je het schudden

Weet je waarom ik weg wilde? Het respect voor mensen die het anders doen ontbrak volledig. Hij maakte andere kenners met de grond gelijk. Het was oordeel hier, oordeel daar. De blik die hij had toen hij over deze mensen sprak maakte dat ik opeens bezig was met me af te vragen of er verder nog bekenden waren en wat voor lekkers er eigenlijk op tafel stond. Ik voelde een enorme weerstand.

Ik stopte een paar olijven in mijn mond, keek om mij heen en zag een bekende. ´Even een bekende begroeten´ zei ik en weg was ik. Zo liet ik dit onderwerp – of beter, deze in mijn ogen bijna agressieve manier van communiceren – letterlijk achter me.
Had ik niet kunnen benoemen wat ik ervaarde en of hij zich daar bewust van was? Jawel hoor. Maar ik was een avond uit en had daar geen zin in.

Kan jij respecteren dat mensen het anders doen dan jij?

Ergens van overtuigd zijn is prachtig. Een eigen mening hebben ook. Als je respecteert en accepteert dan een ander een andere gedachtegang heeft dan jij kan je gewoon in gesprek blijven. Ergens overheen walsen wekt weerstand en daarmee verlies je de aandacht en bereidheid van de ander.

Weet jij soms niet hoe je moet maken dat je wegkomt?

Hoe ga jij om met dit soort gesprekken? Zet je een lach op, knik je vriendelijk en blijf je staan want het is zo onbeleefd om ‘zomaar’ weg te lopen? Waar ben je dan met je aandacht? Hoeveel energie heb jij daarna dan nog?
Ontmoet je daarna iemand die een beroep doet op het restant van jouw energievoorraad of kies je iemand die je helpt de voorraad aan te vullen? Stop met het gedraal en neem jezelf serieus.

Kosteloze tips

Ben je nieuwsgierig hoe je weerstand bij een ander zoveel mogelijk kunt voorkomen? Wil je leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen? Hoe je met respect én met een behoud van een goed gevoel een gesprek kunt beëindigen zodat je energie overhoudt voor leuke dingen? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Wil je een email ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst? Meld je dan hier aan.

facebook_135x135   linkedin_135x135   youtube_135x135

Leuk als je hieronder je reactie achterlaat!

6 antwoorden
 1. John Wenker zegt:

  Prachtig verwoord en o zo waar.
  Ook ik betrap mezelf erop nu ik jouw BLOG lees dat ik in mijn enthousiasme ook niet altijd even open sta voor mensen die het heel anders doen dan mijn perceptie van wat goed zou zijn ….
  Mooi leermoment om hier nog meer aandacht voor te hebben.

  Beantwoorden
 2. Maria zegt:

  Wauw. Ik herken dit zo goed!! Ik weet niet waarom maar vooralsnog blijf ik te vaak beleefd. Als HSP-er niet handig omdat ik er helemaal op leeg loop. Goed te lezen hoe jij dat doet. Binnenkort maar eens uitproberen.

  Beantwoorden
 3. Mariska zegt:

  Sinds ik NLP bij je volg let ik zeker op mijn woordkeus en probeer ik netjes weg te komen als mensen in mijn optiek te rigoreus hun mening opleggen dwz zonder respect voor de/een ander maar door denderen met hun vloedstroom aan (negatieve) uitlatingen.
  Voor mijzelf word ik zachter, voor mijn omgeving duidelijker en ok, sommige mensen ‘verlies’ je.
  Hoe teleurstellend kan het zijn als ik merk, in een vlaag van onzekerheid en uit mijn kracht zijn, dat ik terug schiet in het oude patroon.. Iets met: mislukken bestaat niet, alleen feedback???
  Dank voor je BLOG vandaag, hij komt even binnen op een moment dat ik juist over dit onderwerp met mijzelf in gesprek ben 🙂

  Beantwoorden
 4. Laura zegt:

  Hoi Astrid, herkenbare situatie! Ik reageer verschillend, idd net of ik ‘uit’ ben en of ik dze persoon goed ken of waarschijnlijk niet vaker tegen zal komen. Steeds vaker laat ik het bij die persoon, om mijn eigen energie te behouden. Het maakt mij wel op dat moment weer bewust, hoe kom ik zelf eigenlijk over?

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *