Een ander kan jou niet gelukkig of verdrietig maken

astrid entius geluk training en coaching

Huh? denk je nu misschien. Een ander kan me niet gelukkig of verdrietig maken? Hoezo niet? Dat ga ik je uitleggen.

Eigen setje aan ervaringen

We maken van alles mee in ons leven. Leuke dingen, minder leuke dingen. Al die ervaringen worden opgeslagen in ons brein. Deze opgeslagen ervaringen kleuren de manier waarop we vervolgens de wereld in kijken. Dat zorgt weer voor nieuwe ervaringen, die weer worden opgeslagen, enzovoort.

Jouw reactie zegt alles over jou

Stel: Een goede vriend staat bij je op de stoep. Je kijkt naar ‘m en je ziet een picknickmand in zijn handen. ‘Je moet er nodig eens uit’, zegt hij. ‘Kom, ik trakteer op een picknick. Ga je mee?’

De een zal zeggen: ‘Ja! Leuk!!’ en die zit al in de auto bij wijze van spreken.
Een ander zegt misschien: ‘Jeetje, daar moet ik even over nadenken. Had je niet even kunnen bellen van te voren?’
Weer een ander denkt mogelijk: ‘Picknicken? Ja, dááááááág!’

En zo zijn er uiteraard nog meer opties.

De manier waarop je reageert zegt alles over jou en helemaal niets over de vriend of over zijn idee. Iedereen is uniek en reageert op zijn eigen manier. Zonder goed of fout. Heb je eerdere ‘ja’ gezegd op een onverwachte uitnodiging en was dat leuk, dan zal je eerder geneigd zijn nu mee te gaan. Was het niet leuk, dan is de kans dat je er even over nadenkt groter. Uiteraard speelt het mee of je andere afspraken hebt of andere dingen van plan was. Maar ook al is dat het geval, kiest de één ervoor zich aan het oorspronkelijke plan te houden en maakt de ander de keuze om toch mee te gaan en dan ‘zien we daarna wel weer hoe we het oplossen’.

Een ander kan jou niet triggeren

Een ander kan jou niet blij, boos, verdrietig, gelukkig en weet ik het wat allemaal nog meer maken. Nee? Nee. Dat doe je zelf.

Stel: iemand dringt voor in de rij en je gaat helemaal uit je plaat. Dan zegt dat iets over jou op dat moment. Een ander zal het mogelijk zien, zijn schouders ophalen en er verder niks mee doen. En weer een ander laat zich aan de kant zetten, kookt van binnen maar is van buiten – ogenschijnlijk – de rust zelve.

Onbewust kies je voor jouw reactie. Voortkomend uit je eerdere ervaringen. Is er vaker iemand voor je in de rij gekropen, heb je daar nooit iets van gezegd, heb je überhaupt moeite met het stellen van grenzen, ben je dat meer dan zat en had je toch je dag al niet, dan is de kans groter dat je uit je plaat gaat dan wanneer het een van de weinige keren is dat dit gebeurt en je ook nog eens van huis bent gegaan met een goed humeur.

Alles speelt mee dus: hoe zit je in je vel, wat zijn je eerdere ervaringen en ook: wie doet het. Is het een bekende die je hartstikke leuk vindt zal je er mogelijk anders op reageren dan wanneer het iemand is die je toch al niet mag.

Gratis tips

Herken je dit en wil je weten hoe ik je hierbij kan helpen? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

Liever een afspraak maken?

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt.

6 antwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *