In de knel door loyaliteit

astridentius.nl in de knel door loyaliteit training en coaching

Loyaal zijn is een hele mooie eigenschap. Maar wat als het ten koste gaat van jezelf en je er door in de knel komt?

Loyaal zijn ten koste van jezelf vreet energie

Wanneer je iets doet wat ten koste gaat van jezelf, de ander of de rest van de wereld, ben je niet ecologisch bezig. Wat ik nogal eens zie in mijn trainingen en coachingsgesprekken dat mensen buikpijn hebben van de loyaliteit. Ze zijn 1000% loyaal aan de ander, maar staan in de enorm in de min wat trouw zijn aan zichzelf betreft.

Voorbeeld uit eigen ervaring

Het is al een aantal jaar geleden maar het staat me nog helder voor de geest. Een vriend van mijn toenmalige partner vraagt hem of, mocht zijn vriendin vragen waar hij die nacht was, hij wil zeggen dat ie bij ons op de bank geslapen heeft. Reactie: ‘Dat wil ik wel doen maar ik kan je nu al zeggen dat Astrid hier niet aan mee doet want die is altijd eerlijk.’

Toen ik dat hoorde was ik én heel blij dat mijn partner me in korte tijd al zo goed kende én dat ik me niet meer liet meeslepen in dit soort beknellingen. Ik moet er niet aan denken. Hoe had ik die vriendin in de ogen kunnen kijken? Los daarvan: die vriend was toen al een volwassen man, deed volwassen dingen en dan mag ie daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen.

Voorheen zou dat anders gaan

Dan zou ik bang zijn geweest dat die vriend me niet aardig vond. Zou ik niet lastig willen zijn. En dus zou ik zeggen: ja natuurlijk doe ik daar aan mee. En dat terwijl alles in mij zou schreeuwen: NEE!!!! NEE!!!! NEEEEEEE!!! Maar het toch doen en vervolgens er alles maar dan ook alles aan te doen om die vriendin te ontlopen om maar niet in de knel te komen met mijn gevoel. Alsof dat ontlopen niet knelt.

Voorbeeld uit de praktijk

Ik word gebeld door een cursist. Het hoge woord moet er uit. Ik hoor al aan de toon en ademhaling dat het hoog zit. Heel erg hoog. ‘Ik ben niet helemaal eerlijk tegen je geweest Astrid… En ik wilde het je zeggen maar omdat ik weet hoe belangrijk eerlijkheid is voor je en je er juist bij de die dag dat ik het je wilde zeggen opnieuw een verhaal over eerlijkheid vertelde, durfde ik het helemaal niet meer.’ En dan komt het hoge woord eruit. Ik luister en vind het jammer dat hij zich zo in de knel heeft laten brengen door loyaliteit naar zijn werkgever en loyaliteit naar mij en zich daardoor steeds kleiner is gaan voelen. Maar ik herken ook de bekneldheid.
‘Wat gaaf dat je zo eerlijk bent, dat waardeer ik enorm’, zeg ik. ‘Ik hoor ook dat je buikpijn van gehad hebt en nog steeds hebt. En, als je trouw bent aan jezelf, wil ik je nog een stretch meegeven. Stap naar je werkgever en vertel hoe beknelt je je voelt. Hoe dat komt, wat je gedachten waren waardoor je conclusies hebt getrokken die niet kloppen wat maakt dat je hebt gedaan wat je hebt gedaan. Waardoor je je mond hebt gehouden ondanks de orkaan in je lijf.’
Het blijft stil aan de andere kant van de lijn. Er komen wat tranen en de stem klinkt minder vast. ‘Het beste wat je kan doen is trouw zijn aan je eigen gevoel. Eerlijk en open zijn. Kost wat moeite en hoe gaaf is het als je dat gesprek hebt gevoerd en je enorm opgelucht bent?’ We hangen op maar niet voordat hij gezegd heeft dat niet helemaal was wat ie van dit telefoongesprek verwacht had.

Ik herken dat enorm. Én ik ken het ook heel goed hoe het is om trouw te zijn aan jezelf, ook al komt dat er misschien met horten en stoten uit.

Een week later gaat de telefoon. Het is dezelfde persoon maar nu met een heel opgewekte stem: ‘Goed nieuws Astrid, ik ben het gesprek aangegaan!!! En dat niet alleen; mijn werkgever gaat de vervolgtraining betalen!! Ik was eerder totaal niet blij met wat je tegen me zei maar wat ben ik nu blij dat je me dat zetje hebt gegeven!!’

We hangen op. Beiden met een tevreden gevoel. Krijg ik even later een mailtje: ‘Net misschien niet heel duidelijk gezegd, maar jij nog heel erg bedankt voor je begrip en hulp in deze kwestie! Ik voel me kilo’s lichter en ben weer heeeeeeel erg blij!!! Vond het zeker geen fijne les, maar ben heel blij dat ik hem dankzij jou geleerd heb! Geniet van de zon en tot snel!’

Juni 2017

Gratis tips

Wil je ook ‘kilo’s lichter worden’ en heeeeeel erg blij zijn? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

Liever een afspraak maken?

Waardevol als je – hieronder bij Reacties – laat weten wat je er van vindt! 🙂

Deel deze tips gerust!

Wil je een e-mail ontvangen wanneer een nieuwe BLOG wordt geplaatst?

8 antwoorden
 1. mariska zegt:

  Loyaal zijn aan jezelf is zo moeilijk maar geeft zoveel vrijheid als je het wel doet. Maar eerlijk gezegd is dit voor mij een van de moeilijkste lessen in het leven. Die stretch modus ga ik regelmatig in 🙂 maar wat is het eng!!
  Gelukkig krijg ik de tools en tips middels NLP en mag ik groeien. Hoe fijn is dat?

  Beantwoorden
 2. Maria zegt:

  Ik heb het meteen toegepast! Wat een gouden tip. Een vriendin van me vroeg of ik haar nog laat in de avond weg wilde brengen. Alles in mij schreeuwde NEE!! en bijna zou ik ja zeggen. Toen ik belde om het uit te leggen zei ze; prima toch, ik snap het. Wat een opluchting!! Dank je wel voor deze pareltjes.

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Wat heerlijk Maria dat je je gevoel hebt opgemerkt én er naar hebt gehandeld. Lekker he, dat het ook zo kan zijn dat de ander begripvol reageert. Dat willen we nog weleens vergeten.

   Beantwoorden
 3. Rob zegt:

  Ik gun een ieder dat loskomen van een te grote loyaliteit. Compassie met mezelf en de ander werkte voor mij goed. En ook de triaining van Astrid natuurlijk!

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *