Ik zorg goed voor mezelf

Voor ik je ga vertellen wat ik recent heb geleerd, wil ik je eerst laten weten dat er vanavond weer een waardevolle Minitraining is (19.30 uur, Oudkarspel). Ik leg je uit wat maakt dat je doet wat je doet en laat wat je laat. En heb je wel eens miscommunicatie? Ik laat je met plezier zien hoe dat komt en hoe je er mee om kan gaan. Ben je er ook bij?

Oké, en dan nu meer over de cursus waar ik in mijn vorige blog over had.

99 % van ons gedrag is onbewust

Dat vertel ik altijd aan de cursisten. Wat maakt dat je iemand aardig vindt of juist niet? Hoe komt het dat je dol bent op spelletjes of juist niet? De één is een open boek, de ander meer gesloten. Hoe komt dat? Dat zit allemaal in ons onbewuste.

De cursus onderstreepte dat maar weer

PSYCH-K® ging met name over overtuigingen. Overtuigingen zijn kronkels in je hoofd die altijd waar zijn voor jou. Ze vormen de basis van je persoonlijkheid. Deze training ging niet zo zeer over beperkende overtuigingen zoals ik in mijn trainingen behandel. Beperkende overtuigingen zijn bijvoorbeeld ik ben niet leuk, ik ben niet interessant, ik heb niks te vertellen, ik ben onzeker en wat al niet meer. Allemaal gedachten die waar kunnen zijn geworden voor onszelf en die ons beperken. Onbewust.

Maar we gingen nu direct naar de versterkende en ondersteunende overtuigingen: Ik ben leuk, ik ben interessant, ik ben waardevol, ik ben zelfverzekerd. Noem maar op!

Evenwicht tussen linker- en rechterhersenhelft

De linker hersenhelft is van de ratio, de rechter van het gevoel en de empathie. Deze twee helften zijn vaak uit balans en in die disbalans is er plek voor beperkende overtuigingen.

Het briljante is dat ik heb geleerd om evenwicht te brengen in de beide hersenhelften. Dit evenwicht zorgt er voor dat je onbewuste zich makkelijk en eenvoudig openstelt voor nieuwe versterkende en ondersteunende overtuigingen en het reduceren van niet-effectieve stress. Hoe gaaf is dat?

Uiteraard is achteroverleunen daarna geen optie

Als het evenwicht eenmaal is hersteld en er een nieuwe overtuiging ‘waar’ is voor het onbewuste, staat niks je meer in de weg. Dit ‘waar’ maken/er in geloven/sterk maken werkt door middel van een spiertest. Je lijf geeft aan of een versterkende overtuiging waar is voor jou of niet. Gaaf hè?

Daarna is het natuurlijk wel zaak om bijbehorende acties uit te voeren. Onze saboteur die graag energie wil besparen en liever lui dan moe is, zal liever achteroverleunen.

De te volle agenda

In mijn blog van vorige week schreef ik al dat ik de groepstrainingen, 1 op 1-trainingen, coaching, bedrijfstrainingen enz. zo leuk vind en dat dat er voor zorgde dat ik te veel ‘ja’ had gezegd. Met als resultaat een iets te volle agenda en een vol hoofd. En ik was op zoek naar de overtuigingen die daar achter zitten. De versies die mij beperken dus. En ik kwam hier op uit: ik mag geen vrije tijd nemen, ik mag niet genieten, ik moet nuttig bezig zijn.

Op zoek naar het beperkende hoeft niet!

Het enige wat nodig was is testen of mijn lijf/mijn onbewuste ‘gelooft’ of iets waar voor me is of niet. En waar kwam ik op uit: Ik zorg goed voor mezelf. Mijn lijf en onbewuste geloofden er niks van. Door de gevolgde training kan ik er nu eenvoudig en snel voor zorgen dat mijn lijf en onbewuste er van overtuigd zijn dat het wel zo is. Dat ik wel goed voor mezelf zorg dus. Hoe gaaf is dat?

Ik heb geleerd deze overtuigingen niet alleen ‘aan’ te kunnen zetten bij mezelf, maar ook bij anderen. Gaaf hè? Wil je dat ik je hierbij help? Ook dat doe ik graag. Bel of mail me.

Nu nog actie

Want met het versterken van een nieuwe gave overtuiging alleen kom je er niet. Gevalletje wie A zegt moet ook B zeggen. A zeggen alleen kan wel, maar helpt je niet verder.

Eerste actie

Ik loop mijn agenda door en blok een paar dagen extra in tijden waar ik zie dat mijn agenda al aardig vol loopt. En ik hou me er ook aan want afgelopen tijd was leerzaam. Check!

Tweede actie

Ik zou volgende week een andere training volgen maar die gaat helaas niet door. Balen! Voordeel is wel dat ik opeens ruimte in mijn agenda heb. Die ik normaal gesproken direct op zou vullen met werk. Helemaal met alles wat is blijven liggen en wat ik al eerder had willen doen. Maar… ik heb hiervan geleerd! Ik neem 1 dag vrij op de dag dat mijn vriend ook vrij is. Check!
Dus lieverd, ik weet je dat je mijn blogs leest, wat voor leuks gaan we doen volgende week?

Misschien denk je: tjonge jonge, doe eens gek. Een hele dag vrij! Waarom geen week? Maar als je mij een beetje kent weet je dat ik van het type ‘eerst werken, dan spelen’ ben, dus dit is voor mij al heel wat.

Derde actie

Ik heb aanstaande vrijdag tussen 13.00 en 15.30 uur ruimte in mijn agenda. En dat laat ik zo. Het wordt heerlijk weer en ik ga er lekker van genieten.
Check!

Trots

Als ik dit zo opschrijf en weet dat ik er ook naar ga handelen, voel ik me trots. Wat gaaf! Persoonlijke groei en ontwikkeling is altijd veel meer waard dan het bedrag wat er tegenover staat. Ik geef mezelf een schouderklopje dat ik hier tijd voor vrij heb gemaakt. Ook al kwam het qua agenda niet helemaal gelegen. Het is weer een belangrijke les voor de rest van mijn leven.

Ook overtuigingen versterken?

Bel of mail me, dan maken een een afspraak (aanstaande vrijdag kan ik niet).

Misschien wil je eerst meer over mijn trainingen horen?

Dan kom je vanavond toch lekker naar de gratis Workshop in Oudkarspel? We starten om 19.30 uur en het kost je geen cent. En ik garandeer je dat je rijker weggaat dan dat je kwam. Waarom zou je het niet doen?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Reactie’ – laat weten wat je van dit blog vindt. â˜ºï¸

Deel dit blog gerust.

Wil je de nieuwe blogs per e-mail ontvangen?

2 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Wat fijn te lezen Astrid, dat je zo trots bent, ik voel het door het beeldscherm heen. Begrijp ik nu goed dat je ook mensen die je traint/coacht kunt instellen aangaande beperkende overtuigingen? Doe je dat met NEI of denk ik nu helemaal een malle kant uit?

  Beantwoorden
  • Astrid Entius zegt:

   Hoi Heleen, wat gaaf dat je mijn trots door het beeldscherm heen voelt! Leuk! Ik kan nu inderdaad de mensen die bij mij in de training en coaching komen nog meer helpen door hun ondersteunende overtuigingen te versterken. Echt heel gaaf.
   Ik kan me voorstellen dat je de link met NEI legt, dat werkt ook met spiertesten voor zover ik weet. Maar ik weet er te weinig van om te zeggen in hoeverre het raakvlak heeft. Maar voel je vrij om het een keer te ervaren. Laat je gerust verbazen; ik help je wederom graag!

   Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *