Hoera; mijn bedrijf 12 1/2 jaar!

Hoera!! Mijn bedrijf bestaat 12 1/2 jaar!

Eigen bedrijf

Opgegroeid op een fruitteeltbedrijf en dus in een gezin waar altijd veel en hard gewerkt werd was het misschien niet zo gek dat ik ook voor mezelf begon. Maar als je me 15 jaar geleden had gezegd dat ik een eigen bedrijf zou starten in het geven van trainingen had ik je heel raar aan staan kijken. Ik iemand iets leren? Ja, dááág.

Enthousiast over NLP 

Maar ik raakte meer dan enthousiast over NLP. Het haalde me immers uit een burn-out. En als je van NLP je werk van wilt maken kan dat alleen als je voor jezelf begint, zeiden ze toen tegen me. En zo geschiedde.

NLP in een notendop

Mijn eerste training was NLP in een notendop. 8 avonden duurde ie, de groep bestond uit 6 mensen en ik gaf ‘m in Restaurant De Draai in Heerhugowaard. Wat vond ik het spannend maar wat vond ik het ook supergaaf! De volgende NLP in een notendoppen gaf ik in 2 x 2 dagen en vond plaats bij mij in huis. Veel beter. Want elke avond op- en afbouwen vond ik een hele klus.

NLP Practitioners en NLP Master Practitioners

Naast mijn eigen NLP in een notendop gaf ik NLP Practitioners en NLP Master Practitioners voor Mind Academy. Dat was even van een hele andere orde. Een groep van zo’n 25-28 man, een collega-trainer en 15-daagse trainingen!

We willen meer!

Intussen ging ik ook door met mijn eigen trainingen, max. 14 personen. Na een paar trainingen zei een aantal mensen: ‘Er is toch nog meer NLP?’ ‘Jazeker, veel meer.’ ‘Dat willen we ook!’ En zo ontstond NLP in een notendop 2 en 3.

Afscheid

Na een jaar of vijf had ik het gevoel niet helemaal mezelf te kunnen zijn bij het andere instituut en besloot ik daar te stoppen. Geen makkelijke beslissing aan de ene kant. Want ik hoefde daar alleen maar te doen wat ik het liefste deed: trainingen geven. Alle administratie, contact met locatie en andere zaken deden zij. Heerlijk. Maar het voelde daar als klaar en tijd voor een volgende stap.

Dankbaar

Wat ben ik met name Arnold dankbaar voor de kans die ik daar kreeg. Toen ik ging trainen voor Mind Academy had ik slechts 8 avonden trainerservaring. Maar Arnold geloofde in mij, ervaring of niet. Superblij dat ik die kans gekregen én gepakt heb. Hoe spannend ook.

NLP in een notendop 4, 5 en 6

Eenmaal weg bij Mind Academy ben ik ook de Master Practitioner in delen gaan geven: NLP in een notendop 4, 5 en 6.
Toen ben ik ook Blogs gaan schrijven, inmiddels meer dan 100. Ook ontstonden de Oneliners, ze schoten me gewoon te binnen. Wat dat zijn? Nou, deze bijvoorbeeld:

inzicht houvast Entius beren op de weg .jpg

Bedrijfstrainingen

Bovendien ben ik sindsdien ook meer bedrijfstrainingen gaan geven. O.a. voor WNK, GP Groot, Noordwest Ziekenhuis, Woonwaard, ANWB. Totaal anders dan de open inschrijving-trainingen en ook heel erg waardevol om te doen.

1 op 1-trainingen

Wat ook snel volgende waren de 1 op 1-trainingen; iemand volgt één van de NLP in een notendop-trainingen en is dan de enige cursist. Dit gaat veel sneller en is makkelijker in te plannen; we hebben immers maar met twee agenda’s te maken.

Afgelopen 12 maanden

De afgelopen 12 maanden waren heel onwerkelijk; door alle maatregelen heb ik maar 5 van de 7 maanden groepstrainingen gegeven. Een tijd met duidelijk minder inkomsten en veel meer kosten aangezien ik nu locaties huur, daar waar ik de eerste 11 1/2 jaar mijn trainingen op mijn eigen locatie gaf. Sinds een week of 3 geef ik de groepstrainingen weer! Lekker en extra hard nodig in deze tijd.

Appeltje voor de dorst

Gelukkig hebben mijn ouders mij heel goed opgevoed. Ze hebben me al jong leren sparen en ik ervaarde al snel dat met één hagelbui de hele oogst verloren kon gaan. Letterlijk. En dus heb ik een appeltje voor de dorst en kon ik ook de afgelopen 12 maanden waarin het zo nu en dan hagelde gelukkig goed doorkomen.

Dank je wel!

Een aantal mensen wil ik bedanken:

Dank je wel lieve pap en mam voor jullie liefdevolle opvoeding. Ik heb meer dan genoten op de trekker tussen de fruitbomen samen met jullie en Siem.

Dank je wel René, Helma, Bouke, Léon, Aaltsje, Bert, Emi-jet, Arnold, Ed, Ellen, Justin, Marlies, Ans, Marian, Ursula, Mirella, Joost, Susan, Brenda en Willem.

Dank je wel alle trainers van de vele opleidingen en cursussen die ik in de tussentijd zelf gevolgd heb.

En dan: zonder wie zou ik dit mooie werk niet kunnen doen? Zonder al die cursisten. Dank je wel iedereen die één of meerdere trainingen bij me heeft gevolgd. Zonder jullie kan ik simpelweg dit dankbare werk niet doen. Dank voor je openheid, dank voor je vertrouwen, dank voor je groei, voor je verwondering. Dank je wel voor wie je bent.

Je las een blog van mij, Astrid Entius

Reageren mag altijd (dat vind ik leuk!) en delen ook!
Schrijf je in zodat je de blogs per e-mail ontvangt.

Groei- en ontwikkelmogelijkheden:

1 op 1-training – 3 á 4 ochtenden individuele training, al dan niet d.m.v. een vast programma, gericht op jouw groei en wensen
NLP in een notendop – korte NLP trainingen in kleine groepen
Coaching – individueel – voor snel en effectief inzicht
Online coaching – ideaal als je eerst eens rustig wilt kennismaken

En verder:

Astrid, wie?
Wat cursisten ervan vinden

12 antwoorden
 1. sonja janssen zegt:

  Gefeliciteerd met je jubileum, wat zullen veel mensen in die 12,5 jaar door jou zijn geholpen, in ieder geval ben ik blij dat je op mijn pad bent gekomen. Als alle mensen NLP gebruiken en toepassen hoe deze is bedoeld zou de wereld er een heel stuk mooier uitzien xxx Voor jou hoop ik dat je je 50 jarig jubileum mag vieren en dat je je droomlocatie vindt om te wonen en trainingen te geven.

  liefs Sonja

  Beantwoorden
 2. Sandra Vleugel zegt:

  Van harte gefeliciteerd Astrid met dit mooie jubileum. Ik heb veel van je geleerd en ik ben dankbaar dat ik de practioner en master bij je heb mogen volgen. Bedankt voor wie jij bent en wat je voor me hebt gedaan. Heel veel succes en ik hoop dat alles snel weer kan en we weer helemaal vrij kunnen leven! Ik geloof in het positieve!

  Beantwoorden
 3. marion kalisvaart zegt:

  12,5 jaar wauw!
  Ik heb je anderhalf jaar geleden leren kennen en wat heb ik veel van je mogen leren. Niet voor te stellen hoeveel mensen jij in de afgelopen 12,5 jaar een betere versie van zichzelf hebt laten worden. Ik gun jou en iedereen die op zoek is naar zijn positievere ik nog 12,5 jaar jouw trainingen 🙂

  Geniet van deze feestelijke dag

  Groetjes Marion

  Beantwoorden
 4. Susan zegt:

  Gefeliciteerd Astrid met het bereiken van deze mooie mijlpaal. je hebt er altijd hard voor gewerkt. terugkijkend heb je ook de juiste beslissingen genomen. Op naar de 25 jaar. Groeten Susan

  Beantwoorden
 5. Maria zegt:

  Van harte gefeliciteerd!!! 12,5 jaar alweer! Ze zullen vast omgevlogen zijn, hoewel je ook genoeg hebt meegemaakt onderweg wat je weer even met twee benen op aarde zette. Een mooi verhaal Astrid, positief en helemaal geschikt als ondernemer en trainer. Je bent zoals ik je hebt ervaren een waardevolle vakidioot en een mooi en zuiver mens. Veel geluk en genot van alles wat nog komen gaat.

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *