Het belang van je herinneringen schoon houden

‘Jezus!!!’, roep ik verschrikt en ik loop boos door. Het blaffen gaat verder. De grote hond staat nog met zijn voorpoten tegen het hek, vaag door de coniferen heen zie ik hem staan. Hij is bijna net zo groot als ik. Zijn zware blaf gaat door, agressief bijna. Ik loop verder met de schrik in mijn lijf.

Ik weet gerust dat ie er is. Ik loop er dagelijks langs. Maar ik was zo in gedachten verzonken en opeens was ie er met zijn zware geblaf, op nog geen meter van me verwijderd. Ik schrok enorm en voel de schrik nog in mijn lijf.

Terwijl ik doorloop besef ik me dat ik vaag in de verte mijn buurman zag staan. Door de coniferen heen. Leuke vent. Normaal gesproken groeten we elkaar altijd, soms maken we een praatje. Ik loop verder maar besef me dat dit niet handig is.

Onze herinneringen aan elkaar slaan we op en bepalen onze reactie voor de volgende keer

Dus ik loop terug. Buurman is inmiddels de hond aan het toespreken. Bij het zien en horen van mij begint de hond weer flink te blaffen.

‘Sorry voor mijn reactie’, zeg ik tussen het geblaf door tegen de buurman, ‘ik weet gerust dat ie er is maar ik schrok zo ontzettend.’
‘Snap ik helemaal, geen probleem toch? Ik ben nu toevallig effe thuis en hij moet niet zo blaffen.’

We kletsen nog even verder en wensen elkaar een prettige dag. Ik loop met een goed gevoel weer richting huis.

Wat was er gebeurd als ik door was gelopen?

Dan had ik deze ervaring in negatief opgeslagen. Met als gevolg dat als ik de volgende keer de hond of de buurman zie of hoor, de kans groot is dat de schrik-ervaring opplopt in mijn hoofd. Met bijbehorend gevoel dat er mogelijk voor zorgt dat ik de buurman net iets minder hartelijk groet dan voorheen.

Herinneringen direct opgeschoond en afgestoft

Door even een praatje te maken en sorry te zeggen heb ik dat voorkomen. En heb ik een positieve herinnering aan de buurman dus de volgende keer dat ik hem zie zal dat een positief gevoel geven. Mogelijk niet alleen bij mij.

Hoe ga jij om met vervelende ervaringen?

Hou je je mond? Hoe voel je je dan daarna? Kom je er op terug? En hoe voel je je daarna dan? Welke bezwaren kom je eventueel tegen? Ik zou het graag hieronder bij de reacties lezen. Laat je het weten?

Gratis tips

Wil je er ook voor zorgen dat je je minder laat leiden door negatieve ervaringen? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype.

Heb je al training of coaching bij me gevolgd? Natuurlijk help ik ook jou graag!

 

Vragen?

Meer weten over de invloed van je herinneringen? Kom naar de gratis Workshop

Ik vertel je hoe je meer grip kunt krijgen op je denken en doen, hoe je herinneringen je sturen en ik geef je inzicht in het ontstaan van miscommunicatie. Ook jij bent van harte welkom.
Dinsdag 9 april – 19.30 uur – Het Behouden Huis – Dorpsstraat 850 – Oudkarspel.
Laat je even weten dat je komt?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

 

4 antwoorden
  1. Heleen zegt:

    Wat een handig verhaal Astrid, ik snap het nu je het op deze manier uitlegt nog beter. Het afstoffen/schonen van de filter ‘herinnering’. Wat is NLP toch handig. Ik ga er mee aan de slag. Bedankt!

    Beantwoorden
  2. Astrid zegt:

    Wat gaaf dat je het ook kan koppelen aan het filter Heleen. NLP is zeker handig. Top dat je er mee aan de slag gaat. Succes en vooral ook: enjoy the ride! ?

    Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *