‘Dan heb ik verplichtingen.’

Voordat ik met dit blog start wil ik je laten weten dat er op zaterdag 24 november aanstaande weer een 4-daagse NLP in een notendop 1-training van start gaat. In deze bijzonder gezellige training leer je onder andere te doen wat goed is voor jóu in plaats van te doen wat je denkt dat een ander vindt dat je moet doen. Je bent van harte welkom om deel te nemen.

Oké, dan nu het blog.

 

Laatst hoorde ik iemand zeggen. ‘O nee, dan kan ik niet. Dan heb ik verplichtingen.’ Gek als ik ben op woorden die mensen kiezen vond ik dit een hele interessante woordkeus.

Door wie laat je je verplichten?

Als je verplichtingen hebt klinkt het alsof je keuze weg is. Als of je het krijgt opgelegd. Of beter gezegd: je láát het je opleggen. Als je dat toestaat kan het inderdaad zo zijn dat het moet en dat je geen keuze hebt om nee te zeggen. En ‘verplichtingen’ klinken niet als iets leuks en niet als iets waar je zin in hebt.

Wat doet dat met je lijf?

Elke uitspraak van onszelf en anderen brengt een lichamelijke sensatie met ons mee. Lang of kort, intens of minder intens. Op het moment dat je een afspraak labelt als een Verplichting, kan het niet anders dan dat dat jezelf een minder lekker gevoel geeft dan wanneer je een afspraak labelt als Gezellig.

Je denkt het, je zegt het en je hoort het jezelf zeggen

Eerst denken, dan zeggen, dan horen. Dus het komt drie keer langs! ‘Dan heb ik verplichtingen’, denk je eerst, dat is 1. ‘Dan heb ik verplichtingen’ spreek je vervolgens uit. Dat is 2. En dan hoor je jezelf zeggen ‘Dan heb ik verplichtingen’ en dus komt het 3 keer bij je binnen. En brengt het 3 x een lichamelijke sensatie bij je teweeg. Minimaal. Want de gedachte aan de verplichtingen is waarschijnlijk al vele malen vaker langsgekomen. En elke keer met bijbehorende – waarschijnlijk onprettige – lichamelijke sensatie!

Wie brengt die sensatie teweeg?

Je geeft jezelf dat waarschijnlijk onprettige gevoel. Door een afspraak te labelen als Verplichtingen. Dus wie kan dat gevoel veranderen? Precies! Jij! Is dat goed nieuws of niet? ☺

Effect van woorden op gevoel

Het effect van wat we zeggen en denken op ons gevoel, positief of negatief, loopt als een rode draad door mijn trainingen heen. Evenals voor jezelf opkomen en grenzen stellen. Wil je lekker in je vel zitten, met minder moeite meer bereiken, energie overhouden en doen wat echt goed is voor jou? Bel of mail me dan. Je bent van harte welkom op de 4-daagse NLP in een notendop 1-training die op zaterdag 24 november aanstaande van start gaat.
Twijfel je? Gewoon even bellen, dan zijn we er zo uit!

Gratis tips

Wil je ook je gedachten positiever maken zodat je je automatisch lekkerder voelt? Meld je dan nu aan voor jouw half uur gratis tips via Skype/Facetime/Whatsapp video.

Liever een afspraak maken?

Waardevol als je – hieronder bij ‘Plaats een reactie’ – laat weten wat je er van vindt. â˜ºï¸

 

6 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Ik dacht er over om in 2019 eens bij niemand op verjaardag te gaan…. en het zelf ook niet te vieren. Krijg ik prompt je blog binnen. Heerlijk!

  Beantwoorden
 2. Maria zegt:

  Zwaar geworteld in de opvoeding. Gelukkig ga ik al beter voor mezelf zorgen en vraag ik me meer en meer af: wat wil ik – wat heb ik nodig. Dank je wel weer voor je mooie samenvatting. Benieuwd naar je volgende blog. Ik volg ze op de voet. Ik voel me gelukkig niet verplicht altijd te reageren. 😉

  Beantwoorden
 3. Astrid zegt:

  Fijn dat je beter voor jezelf zorgt Maria, dat verdien je! Enne…, reageren mag altijd en hoeft niet. Vrijheid, blijheid ☺. Verplichtingen zijn over datum ☺.

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *