Gemak sloopt de mens

‘Ja, ik kom inderdaad uit de buurt. Ik woon 3 kilometer verderop’, vertelt hij me tijdens de wandelcoaching. We lopen in het najaarszonnetje met een prachtige blauwe lucht.
‘Volgende keer met de fiets?’, vraag ik hem.
‘Nee hoor, ik kom lekker met de auto, lekker makkelijk. Ik hou niet van fietsen.’

Hij trekt een gezicht alsof ie net in de hondenpoep is getrapt.

Verleiders

Auto’s, roltrappen of een zak pepernoten. Het zijn allemaal verleiders. Verleiders die het ons en leuk makkelijk maken. Jazeker. Maar niet gezonder. En zeker niet energieker.

Moe

Steeds vaker merk ik zowel tijdens de individuele coaching als tijdens de groepstrainingen dat mensen moe zijn. Sterk nog: ze zijn bekaf. Ze houden tig ballen in de lucht en laten zich verleiden door de Verleiders.

Nog vermoeider

En dus worden ze nog vermoeider. Hebben ze nog minder zin om iets te ondernemen. Of het nou iets is dat ‘moet’ of iets leuks is. Geen puf.

Uitstellen

Veel mensen gaan daarom uitstellen: komt morgen wel…, volgende week past beter… Smoesjes, excuses en sabotages vieren hoogtij.

Boosdoener 1: bewerkte koolhydraten

Eén van de boosdoeners is het eten van bewerkte koolhydraten. Rijst, pasta, brood, aardappels, suikers maken moe. Ook de suikers die vermomd zijn onder alles wat eindige op ose (= suiker), stroop, vruchenconcentraat en wat al niet meer.

Trap er niet in

Laad je je leiden door je saboteur? Die alleen maar aan het nu denkt? En die zich laat leiden door energie besparen? (geen actie ondernemen dus). Dan heb je zo een zak chips opengetrokken én leeggegeten. En dat niet alleen: je snakt naar meer. Want het vult niet. En het voedt niet. Dus je systeem is niet voldaan.

Een zak drop erachteraan dan maar? Lijkt even leuk maar daarna betaal je je prijs. Iets waar je saboteur helemaal niet mee bezig is, want die denkt echt alleen maar aan het nu. En die is allang blij dat jij niet bent gaan hardlopen. Hij ziet wel dat dat energie kost, maar niet dat het ook energie oplevert. En dat die zak chips leegeten je energie kost weet ie ook niet.

Boosdoener 2: ‘gemak’

De auto pakken in plaats van de fiets, op de bank ploffen in plaats van te gaan sporten, een bladblazer gebruiken in plaats van zelf aanharken… De ‘gemakken’ lijken prettig maar kosten eerder energie dan dat ze dat opleveren. Wist je dat comfort tegenwoordig één van de grootste bedreigers van onze gezondheid is?

Maak je regisseur in je wakker

Hoe? Door mijn training(en) te volgen. Ik help je je regisseur te vinden én het hoogste woord te laten voeren.

Resultaat?

Een happier jij! En een happier jij is ook een happier zoon of dochter (want je bént immers of zoon of dochter), een happier ouder (als je kinderen hebt), een happier broer of zus (als je…, afijn, je snapt ‘m), een happier collega, een happier vriend of vriendin, een happier partner, een happier buur, een happier vrijwilliger, enz. enz.
Want welke pet je ook op hebt, je happy gevoel werkt door in alle contexten. Hoe lekker is dat?

Wat kan je in de tussentijd al doen?

Zorg in ieder geval voor voldoende ontspanning. Ontspanning lijkt wel het meest ondergeschoven kindje van deze tijd. Maar hé, je bepaalt toch zeker zelf hoe je je (meeste) tijd doorbrengt? Je zult begrijpen dat iets doen wat je leuk vindt energie geeft. Energie die een zak chips of zak drop je niet kan geven.
Dat beweging (liefst in de buitenlucht) ook broodnodig is hoef ik je niet te zeggen toch? Nee, want dat weet je al. Aha. Maar hándel je er ook naar? Wel weten maar niet doen is immers hetzelfde als niet weten.

Geen tijd

Geen tijd? Mag ik dan iets heeeeel lulligs zeggen? Dan maak je maar tijd. Echt, waar een wil is is een weg.

Commitment

Als je je er aan commit, ga je er automatisch voor. Zeker als het echt belangrijk voor je is. Soms is het een kwestie van gewoon doen en voor je het weet is het ingesleten in je patroon.

Klein starten

Doe gewoon één ding, of laat één ding. Eet bijvoorbeeld 1 dag in de week geen bewerkte koolhydraten als je dat tot nu toe elke dag doet. Of 2 maaltijden niet en 1 maaltijd wel ofzo. Wanneer je klein start, is het makkelijker vol te houden. De kans dat je anders overdonderd raakt en je hoofd ‘error, error’ zegt, is anders groot.

Regisseur

Nog niet zo makkelijk? Als gezegd: ik help je met enthousiasme en plezier om je regisseur in je wakker te maken. Jij verdient toch een happier jij?

 

Je las een blog van mij, Astrid Entius

Reageren mag altijd (graag zelfs!) en delen ook!
Wat ook mag is jezelf inschrijven de blogs per e-mail te ontvangen.

Mogelijkheden:

Workshop En nu ik; doen wat goed is voor míj – zaterdag 11 januari
NLP in een notendop – korte NLP trainingen in kleine groepen
Coaching – individueel – voor snel en effectief inzicht
Online coaching – ideaal als je weinig tijd hebt

En verder:

Astrid, wie?
Wat cursisten ervan vinden

2 antwoorden
  1. Maria zegt:

    Pepernoten, pepernoten, pepernoten. Ik zou bijna naar de winkel gerend hebben en toen las ik je blog. Ik blijf even zitten waar ik zit en denk aan NLP. Heel herkenbaar blog weer Astrid. Tot in januari!

    Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *