Staat goed

staan bureau Astrid Entius Training & Coaching

‘In een groot deel van Scandinavië is staand werken verplicht en gaat het bureau elk half uur automatisch omhoog en omlaag; van zit- naar stabureau en andersom’ lees ik een jaar of drie geleden. Het artikel meldt dat zitten bijzonder slecht is voor je gezondheid (40 % van de zittende mens sterft vroegtijdig) en dat staand werken veel beter is.

Omdat het niet alleen goed klinkt maar ook goed voelt, besluit ik direct in ieder geval mijn mails staand te behandelen. De dag start: ik zet mijn laptop op het aanrecht, behandel mijn mails en doe mijn werk verder net als anders; aan de keukentafel.

Tot ik er op een gegeven moment achter kom dat ik helemaal niet meer aan de keukentafel zit maar alles staand doe aan het aanrecht. En dat bevalt uitstekend – ik heb immers helemaal niet in de gaten dat ik niet meer ben gaan zitten – maar het is niet altijd even praktisch want het aanrecht heeft ook andere doeleinden.

Tijd voor verandering; ik heb per slot van rekening boven een kamer leeg staan. Ik heb daar in die kamer eerder gewerkt en heb dat minder dan een week volgehouden omdat er te weinig daglicht binnenkwam en ik geen leuk uitzicht had dus dat moet anders: ik laat een dakraam plaatsen, de grootste die ik kan vinden.

Eenmaal geplaatst kom ik er achter dat ik een misrekening heb gemaakt: ik kan weliswaar boven het ‘knieschot’ – dat tot mijn hals komt – uitkijken (daar kwam in gedachten mijn raam) maar doordat het dak schuin is, start het glas een stuk hoger dan ik me had voorgesteld. Ik had met het uitmeten ook even geen rekening gehouden dat het raam niet alleen raam is maar ook een omlijsting heeft. Ik zie dus geen snars van mijn mooie uitzicht. Oeps!

Niet alleen het daglicht is super waardevol voor mij, even naar buiten kijken geeft een rust- en oplaadmomentje (en blijkt bovendien yoga voor de ogen te zijn kom ik later achter http://volzicht.nl/) .

Door dat dakraam naar buiten kijken zal ik! Denken in mogelijkheden dus.

Ik leg  twee klossen hout op de grond met daarop een 1600 ml pot. Dat keer vier en daar zet ik mijn oude tuintafel op.  Ziezo, de tafel staat omhoog. Nu ik nog. Ik sleep een boxspring uit mijn slaapkamer en ga daar op staan. Ik kan naar buiten kijken! De laptop op tafel is echter veel te laag en dus, even tijdelijk, zet ik de laptop op twee pakken papier. Al werkende blijkt dat niet hoog genoeg te zijn en zodoende komen er ook nog twee dozen toner onder. Hoe bedoel je dat wat je doet wordt aangestuurd door dat wat waardevol voor je is!

Zo’n driekwart jaar later blijkt mijn nieuwe werkplek een groot succes (behalve wanneer mijn laptop zakt omdat ik papier nodig heb, haha).

Niet alleen is mijn werk nu weg uit de keuken maar ook mijn aanrecht is ruim. Tijd om de gammele tuintafel door een werkblad te vervangen; op maximale hoogte voor maximaal uitzicht en dus sta ik zelf nog hoger: nog meer uitzicht!! Links zie ik de schapen en de lammetjes en als ik rechts kijk de koeien. Geweldig!

De nu nog spaarzame keren dat ik dit jaar buiten aan het werk was deed de oude tuintafel weer dienst. Klaptafeltje erop, laptop er op en werken maar. Geen gezicht maar het staat goed!

April 2016