Geen en Niet

Nou, na lang geen blogs te hebben geschreven nu dan ‘eindelijk’ weer eentje. Mijn verhuizing en verbouwing maakten dat ik er voor koos de blogs even te laten voor wat het was. Mijn trainingsruimte is al even in gebruik en er zijn nog veel i’s waar nog puntjes op mogen maar ach, zo blijft er wat te doen.

Ik kwam deze sticker op de foto tegen en dacht; mooie input voor een blog!

Niet en Geen

Er is iets mafs aan de hand met het woord ‘niet’ en bijvoorbeeld ‘geen’. Deze woorden bestaan weliswaar in onze taal maar ons onbewuste kan er helemaal niets mee. En doet er dus ook helemaal niets mee.

Niet richten op wat je niet wilt

Huh? Wat staat hierboven nou? Precies. Dat is wat het woord ‘niet’ doet. Je begrijpt het niet meteen. Dus ga je ‘m ‘vertalen’ en kom je tot ‘ik moet me niet richten op wat ik niet wil. Ik kan me dus beter wel richten op wat ik wel wil.’
Wat een kronkels he? Alsof je het niet al druk genoeg hebt in je hoofd.

Als je zegt: ‘Vergeet niet je gymspullen mee te nemen’, richt je je onbedoeld op ‘vergeten’.
Of als je zegt: ‘Ik wil geen stress’, richt je je onbewust op het woord stress.

En alles wat we denken en/of zeggen brengt een effect te weeg. Woorden zorgen in meer of mindere mate voor een lichamelijke sensatie En dus kan je je beter, zeker zoals bij het laatste voorbeeld, richten op wat je WEL wilt. Dat voelt immers veel lekkerder?

Wat wil je wél?

Als ik mensen vraag wat ze wel willen is het vaak eerst even stil. Huh? Wat ik wél wil? Ehm… En dan komt het. Maar niet altijd even soepel. Hoe dat komt? Omdat mensen geneigd zijn zich te richten op wat ze niet willen in plaats van op dat wat ze wel willen.

Je wilt dus eigenlijk zeggen: ‘Denk je er aan je gymspullen mee te nemen?’ of ‘Neem je je gymspullen mee?’
Of ‘Ik wil relaxed zijn.’ of ‘Ik wil ontspannen zijn’.

Hoe voel je je als je dat leest? Een stuk relaxter dan die eerdere formuleringen toch?

Niet meer gebruiken dus?

Je zou kunnen zeggen dat je het woord niet, en alles met dezelfde strekking, niet meer mag gebruiken. Maar dat gaat niet (…). Dus; je mag ‘m prima gebruiken en… wees je bewust van het effect. Dat is uberhaupt het interessante van je woordkeus: welk effect breng je teweeg? Alles wat je zegt heeft immers invloed op het gedrag van de ander. En dat van jezelf overigens.

Geen afval naast de container

Wat was misschien een handigere tekst geweest voor deze sticker? Ik lees het graag van je hier in de Reacties.

Los van dat met deze tekst de nadruk ligt op ‘afval naast de container’ (omdat het woord ‘geen’ wegvalt in ons hoofd), is er nog iets interessants aan de hand met deze tekst.

Want mag het afval wel op de container? Of er achter? Of er voor misschien?

Dit was een stukje Spelen met taal

Als je ook benieuwd bent hoe Spelen met taal werkt ben je meer dan welkom op mijn gratis Minitraining van 19 april aanstaande. Dan leer ik je o.a. graag hoe belangrijk onze woordkeus is en hoe dat goed kan doen voor jou en voor een ander.

Kom je ook? Minitraining Doen wat goed is voor jóu

Je las een blog van mij, Astrid Entius

Reageren mag altijd (dat vind ik leuk!) en delen ook!
Schrijf je in zodat je de blogs per e-mail ontvangt.

Verschillende mogelijkheden:

Minitraining Doen wat goed is voor jóu – dinsdag 19 april 2022 – gratis
NLP in een notendop – korte NLP trainingen in kleine groepen
1 op 1-training – 3 á 4 ochtenden individuele training, al dan niet d.m.v. een vast programma, gericht op jouw groei en wensen
Training Oplossingsgerichte Focus – De weg van probleem naar oplossing
Coaching – individueel – voor snel en effectief inzicht
Online of live coaching – ideaal als je eerst eens rustig wilt kennismaken

En verder:

Astrid, wie?
Wat cursisten ervan vinden

2 antwoorden
 1. Heleen zegt:

  Ik moet er niet aan denken om geen berichtje achter te laten 🙂
  Leuk, heel leuk Astrid dat je weer een blog hebt geschreven.
  Ik zou zeggen: voor het deponeren van uw afval in de container wordt u beloond, voor het negeren van de container wordt u beboet. Maar da’s vast veel te lang voor de vaak haastige mens.
  Herkansing: Boete voorkomen? Deponeer dan uw afval in de container. Groetjes Big Brother.

  Beantwoorden

Het zou heel gaaf zijn als je je reactie achterlaat.

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *